Donald Trump i-a cerut vicepreședintelui său, Mike Pence, să dea dovadă de „curaj extrem” și să întoarcă rezultatul alegerilor în Congres: „Fă-o Mike și CÂȘTIGĂM NOI”, relatează Newsweek.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele republican a insistat în mod repetat că Pence poate bloca certificarea alegerilor din 3 noiembrie.

În realitate rolul vicepreședintelui în sesiunea Congresului care va consfinți victoria democratului Joe Biden este în mare parte procedural și acesta nu are puterea de a răsturna alegerile așa cum își dorește Trump.

„Statele vor să își corecteze voturile despre care știm acum că s-au bazat pe nereguli și fraudă, plus un proces corupt care n-a primit niciodată susținere legislativă”, a scris Trump pe Twitter într-o postare marcată de platformă ca fiind contestată.

„Tot ceea ce trebuie Mike Pence să facă este să le trimită (voturile) înapoi statelor și CÂȘTIGĂM NOI. Fă-o Mike, acesta este un moment pentru curaj extrem”, a adăugat Trump.

Într-o altă postare de peste câteva minute, scrisă integral cu majuscule, președintele republican a afirmat că:

„PARTIDUL REPUBLICAN ȘI, MAI IMPORTANT, ȚARA NOASTRĂ, AU NEVOIE DE PREȘEDINȚIE MAI MULT DECÂT NICIODATĂ - PUTEREA VETO-ULUI. RĂMÂI PUTERNIC!”.

Congresul american se va reuni miercuri într-o sesiune comună pentru a număra voturile exprimate de Colegiul Electoral, vicepreședintele Pence urmând să prezideze sesiunea.

Mai mulți congresmeni republicani au anunțat că vor obiecta față de rezultatele din anumite state pentru a forța un vot.

Însă este puțin probabil ca aceste obiecții să producă vreun rezultat în Camera Reprezentanților controlată de democrați sau Senatul condus de republicani.

Majoritatea senatorilor republicani și-au exprimat opoziția față de o astfel de acțiune, printre aceștia numărându-se și liderul lor, senatorul Mitch McConnell.

Citește și: