​Kamala Harris, care a făcut istorie devenind sâmbătă seara prima femeie aleasă vicepreședinte al SUA, a spus în discursul susținut după anunțul victoriei că fiecare fetiță din America știe acum acest lucru este posibil, amintind lupta femeilor pentru dreptul de a vota și de a fi alese în funcții de înaltă demnitate publică.

Kamala Harris, primul discurs dupa victorieFoto: Hotnews

În discursul susținut sâmbătă noaptea la Wilmington, Delaware, înainte de a-i face intrarea în scenă președintelui ales Joe Biden, Harris le-a mulțumit și femeilor de culoare, afirmând că de prea multe ori acestea au fost ignorate, dovedind însă că sunt un stâlp al democrației americane.

”Poate că sunt prima femeie aleasă vicepreședinte, dar nu voi fi și ultima”, a spus Harris. ”Pentru că fiecare fetiță care se uită acum la noi vede că America este țara posibilităților ”, a completat ea.

"Copiilor din această țară, indiferent de genul lor, le spun clar: Visați cu ambiție, conduceți cu convingere și priviți-vă pe voi înșivă într-un fel în care poate alții nu vă percep pentru simplul fapt că nu au mai văzut așa ceva înainte. Și vă vom aplauda la fiecare pas al drumului vostru”, a spus ea.

Kamala Harris și-a făcut apariția pe scenă într-un costum alb, un omagiu adus mișcării sufragetelor care, în urmă cu 100 de ani, au luptat pentru garantarea dreptului constituțional de a vota.

"În această seară mă gândesc la lupta lor, la hotărârea lor și la puterea viziunii lor, aceea de a vedea ceea ce este posibil, de a ne elibera de povara a ceea ce a fost. (...) Și ce dovadă de caracter a dat Joe având îndrăzneala de a depăși una dintre cele mai solide bariere care există în țara noastră și de a alege o femeie pentru funcția de vicepreședinte”, a mai spus Kamala Harris.

"Într-un moment când însăşi democraţia noastră era în cumpănă în aceste alegeri, cu sufletul Americii în joc sub privirea întregii lumi, aţi marcat o nouă zi pentru America", a spus ea.

"Aţi transmis un mesaj clar. Aţi ales speranţa şi unitatea, decenţa, ştiinţă şi da, adevăr", s-a adresat Harris mulţimii de susţinători adunaţi la Wilmington. "L-aţi ales pe Joe Biden ca următor preşedinte al SUA". "Joe este un vindecător care uneşte, o persoană cu siguranţă şi experienţă", a mai spus Harris.