Fostul preşedinte american Barack Obama a salutat sâmbătă "victoria istorică" în cursa pentru Casa Albă a lui Joe Biden, care i-a fost vicepreşedinte, transmit AFP şi dpa. Biden a mai fost felicitat şi de fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, care, din postura de candidată a Partidului Democrat, a fost învinsă de actualul preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump, la scrutinul prezidenţial din 2016, potrivit EFE, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Americanii s-au prezentat la vot într-un număr nemaivăzut până acum", oferindu-le lui Biden şi lui Harris "o victorie istorică şi decisivă", a declarat Obama, citat într-un comunicat. Fostul preşedinte a remarcat totodată că Biden are în faţa sa "provocări extraordinare", "o pandemie dezlănţuită, o economie şi un sistem de justiţie inegale, o democraţie în primejdie şi un mediu înconjurător în pericol".

"Rezultatele electorale arată la toate nivelurile că ţara rămâne profund şi amar divizată", a adăugat Obama.

Fosta candidată la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, a numit victoria lui Biden o repudiere a lui Trump. "Alegătorii au vorbit şi i-au ales pe Joe Biden şi pe Kamala Harris să fie viitorii noştri preşedinte şi vicepreşedinte. Este un tandem care face istorie, o repudiere a lui Trump şi o nouă pagină pentru America. Mulţumesc tuturor care au făcut posibil acest lucru. Înainte, împreună", a scris fostul secretar de stat al SUA într-un tweet, potrivit dpa.

Biden a fost felicitat şi de Jeb Bush, fost candidat la preşedinţia SUA şi membru de seamă al cunoscutei familii republicane, într-o aluzie la tradiţionala unitate transpartinică după alegeri, notează dpa. "Felicitări preşedintelui ales Biden. M-am rugat pentru preşedintele nostru mare parte din viaţa mea de adult. Mă voi ruga şi pentru dumneavoastră şi pentru succesul dumneavoastră. Acum a venit vremea să vindecăm răni adânci. Mulţi contează pe dumneavoastră să deschideţi calea", a scris Bush pe Twitter.

La rândul său, senatorul Mitt Romney, candidat din partea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 2012, a transmis un mesaj de felicitare lui Joe Biden. "Ann şi cu mine transmitem felicitări preşedintelui ales Joe Biden şi vicepreşedintelui ales Kamala Harris", a scris Romney pe Twitter, referindu-se la soţia sa Ann. "Îi cunoaştem pe amândoi drept lideri de bună credinţă şi caracter admirabil. Ne rugăm ca Domnul să-i binecuvânteze în zilele şi anii ce vor veni", şi-a încheiat mesajul Romney, senator de Utah, stat conservator.