Este consacrarea unei cariere în afara normelor comune: Kamala Harris, fost procuror și fiică de imigranți, intră în istorie ca prima femeie care va ocupa funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, scrie AFP.

Kamala HarrisFoto: Michele Eve Sandberg / SplashNews.com / Splash / Profimedia

La 56 de ani, senatoarea de California i-a permis lui Joe Biden, 77 de ani, să aibă acces la un electorat divers care voia să fie mai bine reprezentat la vârful puterii. Într-o asemenea măsură încât unii alegători afirmă că nu au votat pentru Biden ci pentru ea, fiica unui tată jamaican și a unei mame indiene.

În timpul campaniei, Kamala, care va deveni și prima persoană de culoare vicepreședinte al SUA, a făcut apel fără încetare la o mobilizare istorică a femeilor și a minorităților.

"De ce credeți că atât de mulți oameni puternici (...) încearcă să vă împiedice să votați", a întrebat ea în Georgia, unul dintre statele cheie ale alegerilor. "Vă știu puterea", a răspuns ea. "Nu lăsați pe nimeni să vă scoată din joc."

Arborând întotdeauna masca împotriva coronavirusului și atentă la păstrarea distanței sociale, ca și Joe Biden, ea a dus o campanie mai activă decât septuagenarul, dansând în ritmul fanfarelor sau discutând cu clienții cafenelelor.

În Milwaukee, s-a întâlnit cu familia lui Jacob Blake, un bărbat de culoare grav rănit de poliție, în plin val de furie împotriva rasismului în SUA.

Pionieră

Cu o carieră strălucitoare, demnă de cel mai bun vis american, în ciuda unor capitole controversate, visa să devină prima femeie președinte al SUA.

În cele din urmă, a obținut candidatura la vicepreședinție dar, fără îndoială, cu un ochi spre prezidențialele din 2024.

Kamala Harris a marcat deja mai multe premiere în cariera sa.

A crescut în Oakland, unde părinții săi - tatăl, profesor de economie, mama, astăzi decedată, cercetătoare specializată în cancerul de sân - militau pentru drepturi civice.

Absolventă a universității Howard, înființată în Washington pentru a forma studenții afro-americani în plină segregare, a făcut parte din frăția studenților de culoare "Alpha Kappa Alpha".

După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie.

În timpul campaniei pentru alegerile primare democrate, ea a promis că îi va face un "rechizitoriu" lui Trump.

"Monstru"

În cadrul uneia dintre dezbateri, l-a atacat pe Joe Biden pentru poziții ale sale din trecut legate de politicile de de-segregare rasială din anii 1970.

Povestind cum, fetiță fiind, mergea cu autobuzul școlar rezervat negrilor prin cartierul de albi, a stârnit emoție și a crescut pentru scurt timp în sondaje. A renunțat însă în cele din urmă la candidatură.

Experiența sa în sectoarele legislativ, judiciar și executiv ale puterii, dar și proximitatea cu Beau Biden, fiul lui Joe și fost procuror de Delaware decedat de cancer în 2015, l-au convinsă însă pe fostul său rival să o aleagă candidat pentru postul de vicepreședinte.

Dar trecutul său de procuroare are și părți controversate. Alegătorii de culoare acuză reputația sa de duritate, în special prin pedepsirea cu strictețe a infracțiunilor mărunte, care afectează în special minoritățile.

În fața lui Mike Pence, în singura dezbatere a vicepreședinților, a atacat în multiple rânduri modul în care administrația Trump a gestionat criza coronavirusului, vorbind despre "cel mai mare eșec al oricărei administrații prezidențiale din istoria" țării.

A doua zi, Donald Trump a numit-o un "monstru" care spune doar "minciuni". Pe toată durata campaniei, Trump a afirmat că opiniile lui Kamala Harris vor arunca America în "socialism".