Este a cincea zi de când au avut loc alegerile prezidențiale americane și toată lumea e puțin epuziată așteptând deznodământul, chiar dacă datele îl indică drept câștigător pe democratul Joe Biden. Totuși, exasperarea de acum este nimic în comparație cu ceea ce s-a întâmplat la scrutinul din 2000, când rezultatul final a fost anunțat după nu mai puțin de 35 de zile.

George W Bush si Al Gore (screenshot) Foto: Hotnews

Câștigătorul de atunci al alegerilor, republicanul George W Bush, a fost decis de Curtea Supremă, aceasta fiind și singura dată când s-a întâmplat ca președintele să fie stabilit în baza hotărârii judecătorilor, scrie BBC News.

În ziua alegerilor, pe 7 noiembrie, democratul Al Gore a câștigat votul popular, însă scorul era unul foarte strâns în colegiile electorale. Totul depindea de Florida care are 25 de voturi electorale. Cursa a fost suficient de strânsă ca să ducă la o renumărare a voturilor.

Echipa lui Gore cerut ca reunumărarea să se facă manual în patru districte.

La săptămâni distanță, pe 12 decembrie, Curtea Supremă a decis ca Bush să meargă la Casa Albă (de 5 la 4, în contextul în care curtea era dominată de republicani).

Nu a fost însă cea mai lungă așteptare a unui deznodământ.

În 1876 a fost nevoie de patru luni pentru a anunța un câștigător al alegerilor prezidențiale, acesta fiind și recordul absolut.

Alegerile de atunci au fost ținute pe 7 noiembrie, iar rezultatul a fost anunțat abia în 2 martie 1877, cu doar câteva zile înainte de inaugurare. Republicanul Rutherford Hayes a fost declarat învingător în fața democratului Samuel Tilden, după ce o comisie bipartidă a fost convocată pentru a lămuri lucrurile.