Joe Biden a fost ales sâmbătă președinte al Statelor Unite, câștigând împotriva lui Donald Trump și punând capăt unei secvențe politice inedite care a zguduit America și lumea. După patru zile de suspans într-o țară aflată la limită, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a depășit, conform proiecțiilor presei americane, pragul „magic” al celor 270 de mari electori, relatează AFP. La câteva minute după anunț, mii de oameni s-au adunat la Casa Albă pentru a sărbători victoria candidatului democratic.

Joe Biden, la un pas de victorie (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Cel care va deveni, pe 20 ianuarie 2021, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, a promis, într-un tweet, că va fi președintele „tuturor americanilor”. "Este timpul să lăsăm furia și retorica aprinsă în urmă și să venim împreună", a adăugat el.

Scorul actual: Biden - 253 vs. Trump 214

Principalele informații legate de numărarea voturilor LIVE pe HotNews:

22.55: Donald Trump s-a întors la Casa Albă sâmbătă după-amiază după o dimineață de golf și la câteva ore după anunțul pierderii sale în fața lui Joe Biden, scrie AFP.

Președintele SUA a petrecut puțin peste patru ore la clubul său din Sterling, Virginia.

21.30: Joe Biden, declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, a câștigat sâmbătă și statul crucial al Nevada, potrivit mai multor publicații americane, ceea ce îi permite să își mărească decalajul față de Donald Trump.

New York Times și Fox News au raportat că democratul a câștigat cursa în statul vestic, cunoscut pentru cazinourile sale din Las Vegas, care îi aduce șase mari electori.

Biden are cel puțin 279 de alegători, în contextul în care avea nevoie de 270 pentru a-i deschide ușile Casei Albe.

21:10 Senatorul Mitt Romney este primul „greu” din tabăra republicanilor care îl felicită pe Joe Biden pentru victorie: "sincerele noastre felicitări președintelui ales Joe Biden și vicepreședintelui ales Kamala Harris", a scris senatorul de Utah, un critic obișnuit al lui Trump.

20.50: Cine este Jill Biden, viitoarea Prima Doamnă a Americii

19.40: Biden se va adresa națiunii la 01.00 GMT Ddin Wilmington.

19.38: Biden și Harris, felicitați de liderii lumii: Aștept cu nerăbdare să colaborez cu ei (Trudeau)

19.20: Kamala Harris, prima femeie de culoare care devine vicepreședintele SUA

19:08 Mulțimi de oameni se îndreaptă spre Casa Albă pentru a sărbători victoria lui Biden (AFP)

18:53 Trump îl acuză pe Biden de se "grăbește pentru a se prezenta în mod fals câștigător"

18:37 New York Times afirmă că Biden are 273 mari electori, față de 214 pentru Trump

18:33Proiecțiile realizate de principalele mass media americane indică faptul că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite, potrivit Reuters

18.30: Proiecție CNN: Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, după o victorie Pennsylvania.

18.25: În statul Pennsylvania, avansul lui Biden s-a mărit la aproape 31.000 de voturi, cu numărătoarea la 98%.

18.20: Donald Trump și-a revendicat din nou victoria în alegerile prezidențiale, subliniind că a câștigat detașat scrutinul.

"Am câştigat aceste alegeri, la diferenţă mare", a declarat Donald Trump, prin Twitter. Mesajul a fost etichetat de platforma de microblogging Twitter, care precizează că rezultatul scrutinului nu a fost anunţat oficial.

17:59 Donald Trump a plecat sâmbătă dimineața la clubul său de golf din Sterling, Virginia, prima sa ieșire de la ziua alegerilor prezidențiale, potrivit AFP.

Președintele republican nu a mai ținut un discurs public de joi seara, când a revendicat victoria și a denunțat, fără probe, fraudarea alegerilor.

17.00 Trump anunță o conferință de presă la ora 11.30 A.M. (16.30 GMT) în Philadelphia

16.05: Ellen Weintraub, de la Comisia Electorală Federală, vrea ca americanii să știe că ”chiar nu eixstă dovezi privind frauda” în alegerile de anul acesta.

14.12Este a cincea zi de când au avut loc alegerile prezidențiale americane și toată lumea e puțin epuziată așteptând deznodământul, chiar dacă datele îl indică drept câștigător pe democratul Joe Biden. Totuși, exasperarea de acum este nimic în comparație cu ceea ce s-a întâmplat la scrutinul din 2000, când rezultatul final a fost anunțat după nu mai puțin de 35 de zile.

12.42 O recapitulare a situației voturilor la această oră, în condițiile în care Biden conduce bătălia cu Trump în toate statele cheie care îi pot aduce președinția SUA.

Pennsylvania, unde Biden conduce cu 28,883 de voturi, este statul cu cel mai mare număr de electori dintre cele unde continuă numărătoarea buletinelor. Victoria aici îl va trimite poe Biden la Casa Albă, cu peste 270 de voturi electorale

• Un avans similiar are democratul și în Arizona, respectiv 29.861 de voturi

• Joe Biden conduce și în Nevada, cu 22.657 de voturi

• În Georgia, deși bătălia este pe muchie de cuțit, Biden conduce cu 7.248 de voturi. Oficialii au confirmat că va exista o renumerare a voturilor din cauza diferenței foarte mici.

12.04 Liderul republican Mitch McConnell a declarat că în mod sigur ”vom avea un transfer de putere pașnic, dacă Joe Biden câștigă alegerile”.

"Desigur”, a răspuns McConnell întrebat de reporteri, în Kentucky, district pe care îl reprezintă în Senatul SUA.

"Am avut mereu un transfer pașnic de putere încă din 1792, de fiecare dată la patru ani, am trecut la o nouă administrație”, a mai spus el, potrivit BBC News.

10.28 Biden se distanțează tot mai mult de Trump în Georgia. Avansul democratului a crescut la 7.248 de voturi.

Georgia (16 electori) este în mod tradițional un stat republican. Ultimul democrat care a câștigat aici a fost Bill Clinton, în 1992.

10.22 Competiţiile electorale pentru cele două mandate de senator puse în joc în statul american Georgia se vor tranşa printr-un tur doi pe 5 ianuarie, ale căror rezultate vor avea un rol-cheie în stabilirea partidului care va deţine controlul în camera legislativă superioară a Congresului de la Washington.

09.46Primii înalți demnitari care vor face parte din noua administrație ar urma să fie anunțați săptămâna viitoare, în condițiile în care New York Times relatează că democrații au început deja să lucreze în perspectiva tranziției spre Casa Albă.

Cifrele indică o victorie a lui Joe Biden, însă acesta va prelua mandatul abia în 20 ianuarie.

09.03 Doi bărbați arestați de FBI au fost puși sub acuzare pentru port de armă după ce au fost prinși în apropierea centrului electoral din Philadelphia, unde continua numărarea voturilor.

Cei doi au fost arestați joi de FBI care a primit un pont legat de un grup înarmat care călătorește din Virginia. Bărbații nu aveau permis de port armă.

Președintele Donald Trump l-a avertizat vineri seara să nu-și revendice victoria, la o zi după ce el însuși apăruse la Casa Albă susținând că a câștigat bătălia și că se încearcă fraudarea scrutinului.

Prezența la vot a fost una record, cea mai mare din ultimii 120 de ani: 66,9% dintre americani au votat.

Candidatul democrat la președinție, Joe Biden, s-a adresat națiunii vineri seara, cu un mesaj plin de încredere. Deși nu și-a revendicat victoria, Biden a spus că cifrele spun o poveste calră, aceea a victoriei.

"Votul vostru va fi numărat. Nu-mi pasă cât de tare încearcă unii să oprească procesul. Nu voi permite acest lucru”, a garantat Biden.

"Nu avem încă o declarație finală de victorie, dar cifrele ne spun că este clar", a spus Biden din Wilmington, Delaware, în această seară. "Vom câștiga această cursă. Uită-te doar la ce s-a întâmplat de ieri. Cu douăzeci și patru de ore eram în urmă în Georgia, acum suntem în avans și vom câștiga acel stat.

Acum douăzeci și patru de ore eram în urmă în Pennsylvania și vom câștiga Pennsylvania. Și acum suntem în față, dar câștigăm în Arizona, câștigăm în Nevada și, de fapt, avansul nostru tocmai s-a dublat în Nevada. Suntem pe drumul spre peste 300 de voturi electorale. Și uitați-vă la numerele naționale. Vom câștiga această cursă cu o majoritate clară, cu națiunea în spatele nostru", a spus Biden.

Biden a promis să acționeze în „prima zi” împotriva pandemiei Covid-19: Am putea avea 200 de mii de cazuri pe zi.

---------

Pennsylvania: Avansul lui Biden crește la 27 de mii de voturi

Georgia: Avansul lui Biden se menține la 4 mii de voturi

Arizona: Biden, avansul scade la 40 de mii de voturi

Nevada: Avans Biden de 23 de mii

Avansul lui Bidenn Pennsylvania crește odată cu ultimul lot de voturi din districtul Allegheny. Din cele 3.212 voturi, Biden a primit 2.436 de voturi, iar președintele Trump a obținut 733 de voturi.

Nevada: Potrivit secretarului de stat, se estimează că mai există 124.500 buletine de vot de numărat. Nu sunt incluse și buletinele provizorii (pe liste speciale)

Cel mai mare district din Arizona a lansat un nou lot de voturi vineri seară, iar avansul lui Joe Biden scade la 29.861

Totalurile voturilor actualizate lansate de districtul Maricopa îl arată Biden cu 1.004.003 voturi și pe Trump cu 950.503 acolo.

Există o diferență de 29.861 de voturi între Biden și Trump în stat. Anterior, Maricopa raporta 972.570 de voturi pentru Biden și 912.115 pentru Trump, potrivit CNN.