În situația în care, așa cum se prefigurează din ce în ce mai clar, Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale, Donald Trump ar putea pierde tratamentul preferențial de care beneficiază pe Twitter. După 20 ianuarie, Trump ar putea sfârși chiar cu sancțiuni de tipul suspendării contului său, unul dintre cele mai urmărite din lume.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actualul președinte american a folosit intens această platformă pentru a-și transmite mesajele, cu atât mai mult în aceste zile fierbinți în care continuă numărătoarea voturilor exprimate de americani, prin corespondență.

Încă în urmă cu ceva luni, când Trump își pregătea terenul și susținea că democrații vor încerca fraudarea scrutinului prin intermediului votului prin corespondență, Twitter a reacționat, intrând în conflict cu acesta și aplicându-i în premieră marcajul prin care atrăgea atenția utilizatorilor că mesajele președintelui reprezintă o dezinformare.

Apoi, au trecut la ascunderea mesajelor însoțită de avertisment. Așa cum au făcut și cu ultimele postări în care Trump își revendica victoria în alegeri, acuzând ”voturile ilegale”.

Totuși, ele nu au fost șterse, iar contul lui Trump nu a fost niciodată suspendat pentru încălcarea politicii Twitter și asta pentru că, notează Bloomberg, el a intrat sub incidența reglementărilor speciale aplicate liderilor politici: președinți, premieri sau alți oficiali, considerând că este în interesul public.

Acest lucru se va schimba dacă Trump pierde alegerile și redevine un simplu cetățean, mai scrie Bloomberg, amintind că el este urmărit în prezent de 88 de milioane de utilizatori ai platformei. Sancțiunile pot merge de la suspendarea temporară la interdicție permanentă.