Forțele de poliție și Garda Națională din Oregon au dispersat miercuri seara sute de manifestanți de extrema stângă din centrul orașului Portland, arestând cel puțin zece persoane, scrie AFP.

Proteste in PortlandFoto: Captura YouTube

Acest oraș din nord-vestul Statelor Unite este scena protestelor din vară și a fost plasat în stare de alertă de guvernatorul din Oregon, Kate Brown.

Aceasta a prelungit starea de urgență instaurată în noaptea alegerilor, pentru a preveni proteste violente.

Biroul șerifului din comitatul Multnomah a declarat că starea de "violență generalizată" corespunde legal unei revolte, după arestarea unui bărbat acuzat că a aruncat un cocktail Molotov.

Potrivit sursei citate, manifestanții au fost avertizați că forțele de ordine ar putea recurge la muniție și la gaz lacrimogen.

"Părăsiți zona imediat"

"Adunarea din centrul Portland este considerată o situație de revoltă. Părăsiți zona imediat", a anunțat biroul șerifului, pe Twitter, în jurul orei locale 20,30 (04,30 GMT).

Inițial, manifestanții au participat la o adunare pașnică în centrul orașului, unde grupări de extremă stânga sau anticapitaliste propuneau conferințe și muzică.

Portland, un oraș foarte liberal, este de luni de zile teatrul unor proteste care denunță cazurile de abuz ale poliției împotriva afro-americanilor.

În cursul incidentelor din cursul serii, poliția a confiscat are printre care o pușcă încărcată, un cuțit, ciocane și focuri de artificii folosite ca proiectile, potrivit biroului șerifului, care a adăugat că în mai multe rânduri manifestanții au aruncat cu sticle și alte obiecte în polițiști și au spart vitrinele magazinelor.

Evan Burchfield, care s-a prezentat ca unul dintre organizatorii protestului, a declarat pentru AFP că primăria din Portland folosește poliția ca "un instrument de represiune politică" de ani de zile. În opinia sa, "nimic nu se va schimba cu adevărat" dacă Joe Biden este ales președintele Statelor Unite.

Un alt grup de manifestanți adnați miercuri în apropierea râului care traversează Portland și-a afirmat intenția de a "proteja rezultatele" alegerilor prezidențiale, foarte strânse, în condițiile în care numărătoarea voturilor continuă în anumite state iar echipa de campanie a lui Donald Trump a demarat acțiuni în justiție

Acești manifestanți afișau pancarte pe care scria "Numărați fiecare vot" și "Votul s-a terminat. Lupta continuă".

"Vrem ca Trump să plece, acesta este obiectivul principal", a strigat un manifestant, aclamat de grup.

Mai mulți protestatari purtau arme de foc, inclusiv puști. O pancartă cu sloganuri antirasiste și antiimperialiste afișa o pușcă de asalt alături de inscripția "Nu-l vrem pe Biden. Vrem răzbunare".