Ziua electorală din Statele Unite a ajuns practic la final cu închiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington şi Idaho, astfel că votul s-a încheiat în 48 din cele 50 de state din ţară, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres. Odată cu închiderea urnelor pe coasta de vest a SUA, marţi la ora locală 20:00 (04:00 GMT, miercuri), se mai votează doar în Alaska şi în Hawaii. Cu o oră înainte (03:00 GMT), se închiseseră şi colegiile electorale în Iowa, Montana, Utah, Nevada şi o parte din statul Idaho. Dintre toate acestea, singurele considerate state-cheie, care pot înclina balanţa fie în favoarea republicanului Donald Trump, fie a democratului Joe Biden, sunt Iowa şi Nevada.

Alegeri SUA 2020Foto: Profimedia Images

Cele două state care mai au la dispoziţie o oră pentru a vota nu sunt considerate vitale pentru rezultatul scrutinului, ţinând cont de faptul că democraţii sunt tradiţional puternici în Hawaii, în timp ce republicanii câştigă de obicei în Alaska, şi nici nu se aşteaptă surprize.

Candidatul democrat Joe Biden şi-a asigurat deja cel puţin 209 mari electori în Colegiul Electoral, faţă de 119 cât a acumulat preşedintele Donald Trump, dintr-un total de 270 care ar desemna câştigătorul, potrivit proiecţiilor principalelor mass media.