Doi tigri ruși și un urs siberian cred că Joe Biden va câștiga alegerile. Dar potrivit unor veverițe din Carolina de Sud, președintele Trump va câștiga un al doilea mandat, scrie The Week.

Ursul siberianFoto: Captura YouTube

Din păcate caracatița Paul, care a prezis corect rezultatul a opt meciuri de la Cupa Mondială, a murit în 2010 și nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Nu crezi în animalele clarvăzătoare? Atunci ce zici de istoricul care a prezis corect fiecare rezultat al alegerilor prezidențiale din SUA din 1984 și prognozează o victorie Biden?

Sau de angajatul unei firme de sondare a opiniei publice care a prevăzut victoria lui Trump în 2016 și spune că acesta va câștiga din nou?

Un clarvăzător care candidează pentru Senat în Kentucky le-a declarat jurnaliștilor de la Louisville Courier că pendulul său divin i-a răspuns „nu știu” și aproape „nu” în legătură cu realegerea lui Trump în timp ce mai mulți astrologi consultați de BuzzFeed au prognozat o victorie a lui Biden.

Bineînțeles, nu vom ști rezultatul scrutinului până când voturile nu vor fi numărate miercuri dimineața (sau posibil mult mai târziu).

Însă este caracteristic firii umane să încercăm să ghicim viitorul și să prezicem ce se va întâmpla, mai ales când este vorba de un lucru atât de important precum rezultatul alegerilor.

Rezistența în fața acestui impuls este însă contrară instinctelor noastre.

„Cu cât știm mai puține, cu atât ne simțim mai amenințați deoarece lipsa informațiilor înseamnă că nu știm ce trebuie să știm pentru a ne proteja, lucru care echivalează cu o lipsă de control asupra sănătății și siguranței, vieții și morții”, argumentează David Ropeik, un expert în psihologia riscurilor.

„Tentativele de a prognoza viitorul sunt un mecanism de apărare care ne oferă sentimentul că deținem controlul asupra sorții noastre”, adaugă acesta.

Iar în special în ceea ce privește aceste alegeri, despre care 70% din americani afirmă că sunt o sursă „semnificativă” de stres pentru ei, dorința de a avea răspunsuri este cu atât mai mare.

„Ceea ce ne provoacă stres și nesiguranță este când lucrurile se simt în afara controlului nostru, când pare că nu vom ști ce se va întâmpla”, explică și psihologa Lynn Bufka.

Și chiar dacă sondajele arată o victorie certă pentru Joe Biden, pentru unii este greu să aibă încredere în numere (mai ales după surpriza din 2016).

Citește și: