Donald Trump avea 70 de ani în ianuarie 2017, când şi-a preluat mandatul, devenind cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite, relatează DPA citată de Agerpres. Însă dacă Joe Biden va câştiga alegerile de marţi, va depăşi acest record.

Joe Biden alaturi de sotia saFoto: CNP / AD Media / Profimedia Images

El va împlini 78 de ani înainte de ceremonia de învestitură de la 20 ianuarie şi ar avea 81 până la viitoarele alegeri, din 2024.

Înaintea lui Trump, recordul de cel mai în vârstă preşedinte era deţinut de Ronald Reagan, care avea aproape 70 de ani când a depus jurământul în 1981.

Înainte de Reagan, ar trebui mers în urmă cu peste 140 de ani, până la preşedintele William Henry Harrison. El avea 67 de ani când a fost ales în 1840, însă a devenit preşedintele cu cel mai scurt mandat, murind de o infecţie la plămâni în a 32-a zi după preluarea funcţiei.

Trump şi Biden împart recordul de a fi cei mai în vârstă candidaţi la alegerile prezidenţiale din istoria SUA.

Republicanii Bob Dole şi John McCain aveau puţin peste 70 de ani când şi-au început campaniile pentru preşedinţie. McCain a pierdut în cele din urmă în faţa lui Barack Obama, care avea numai 47 de ani când a devenit preşedinte în 2008.

Senatorul Bernie Sanders ar fi depăşit toate recordurile de până acum dacă ar fi câştigat alegerile primare democrate şi ar fi devenit în cele din urmă preşedinte. El a împlinit în septembrie vârsta de 79 de ani.