"Alegerile de acum din Statele Unite sunt exact ca alegerile care au loc de obicei în România; foarte mulți îl vor alege pe Biden numai ca să nu iasă Trump", crede Cosmin Chira, un român stabilit de 19 ani în SUA, care are o afacere în Texas și care spune că nu este nici democrat, nici republican. Doar vrea o schimbare.

Cosmin Chira, TexasFoto: Arhiva personala

Peste 80 de milioane de americani au votat anticipat la alegerile prezidențiale din SUA - programate în 3 noiembrie -, depășind orice record. Erau aproape 60% din totalul voturilor numărate la alegerile din 2016, când au votat aproximativ 137 de milioane de americani. În statul Texas, de exemplu, s-au înregistrat până acum aproape 90% din voturile exprimate în urmă cu patru ani.

Unul dintre cei care au votat deja este Cosmin Chira. El s-a stabilit în Statele Unite în 2001. Avea 21 de ani și era student . A locuit mai întâi în Dallas, iar de 10 ani stă în Texas, la Austin, unde are o firmă de servicii auto.

El a vorbit, într-un interviu pentru HotNews.ro, despre așteptările pe care le are după alegeri, viața în Texas în vreme de pandemie, și despre efectele crizei asupra afacerii lui.

  • Texas este un stat republican, am mulți prieteni care votează Trump. Eu nu sunt democrat, nu sunt nici republican, eu vreau o schimbare, să vină cineva cu un plan.
  • Am votat cu Biden, pentru că am simțit că au trecut 4 ani cu minciuni și cu un joc de-a v-ați ascunselea. Mă uit și la posturile TV pro Trump, și la cele pro Biden, iar concluzia mea este că se ascund multe lucruri.
  • La început, am avut încredere în Trump, dar încrederea a fost spulberată prin tot felul de fapte și declarații de genul să îți injectezi clor ca să scapi de COVID.
  • Trump ignoră specialiștii, ignoră tot, face doar ce vrea el. S-au transmis mesaje contradictorii - ba trebuie să porți mască, ba să nu porți.
  • Restricțiile, regulile sanitare au fost impuse târziu. A fost o perioadă în care s-au închis restaurantele, apoi s-au redeschis, iar acum funcționează cam la capacitate de 50%.
  • Dar lucrurile pot fi simplificate: Trump nu a știut să acționeze împotriva COVID și a mințit oamenii. Deși se știa de virus din ianuarie, multă vreme nu au fost măști și nici vreun fel de echipamente, nu s-au făcut teste. Abia în ultima vreme s-a mai reglementat situația. În Texas sunt zone amenajate în parcări unde se face gratuit testare pentru COVID.
  • Și, cel mai acut, este vorba despre atitudinea de a-i cataloga pe toți, de a împărți țara în democrați și republicani sau în funcție de culoare sau de locul din care vin. Iar asta a dezbinat foarte mult și sunt zone în care asta s-a simțit și oamenii au ieșit în stradă.
  • Pe lângă pandemie, mai este și instabilitate socială. Eu cred că nu se poate clădi ceva dacă nu există unitate.
  • Am impresia că alegerile de acum din Statele Unite sunt exact ca alegerile care au loc de obicei în România; foarte mulți îl vor alege pe Biden numai ca să nu iasă Trump. În 2016, foarte mulți au fost împotriva lui Hillary și l-au ales pe Trump. Acum, foarte mulți îl vor alege pe Biden ca să nu iasă Trump.
  • Mulți au însă încredere în vicepreședintele Harris ( n.r. - senatoarea Kamala Harris, aleasă de Joe Biden ca vicepreședinte, în cazul în care el va ieși învingător) și nu cred că Biden va sta 4 ani, dacă va fi ales, pentru că are totuși o vârstă.

"Am resimțit puternic criza, pierderile sunt de 20-25%, dar sunt printre cei norocoși”

  • Eu am o firmă de servicii mobile pentru mașini, spălare și înfoliere. Am resimțit puternic criza. Pierderile sunt de 20-25%, dar am fost printre cei norocoși. Am rămas cu trei angajați, dar sper să putem crește la patru la primăvară.

  • Avem între 50 și 100 de clienți într-o lună, dar pe mulți nu i-am mai văzut din martie. Mergem la ei acasă și intervenim acolo. Lucrăm cu măști, cu mănuși, iar în acestă perioadă contactul este minim. Plătesc online și sunt foarte temători, reticenți. Unii nu ne lasă nici măcar acces la garaj, vor să fie izolați 100%. Mulți dintre ei au copii și până la urmă este normal, că nimeni nu vrea să ia virusul. Dar sunt destui care au înțeles că lucrurile nu pot sta în loc. În Texas s-a cam trecut peste acest prag de a sta izolat în casă.

  • Firma mea a avut noroc. Am beneficiat de o subvenție pentru a păstra angajații, pe care i-am putut plăti în toată această perioadă. Mai există un tip de credit între angajator și guvern, dar sunt foarte dure condițiile, nu poți face achiziții de materiale sau schimbarea locației. Dacă faci ceva legat de business, atunci returnezi înapoi încă jumătate față de suma plătită - dacă ai luat 100.000, trebuie să returnezi 150.000.
  • "Piața s-a îndreptat foarte mult în direcția delivery”

    • Am vorbit cu proprietari de restaurant care au avut pierderi enorme. Și problema mare este că nu știm încă ce urmează. Cele mai lovite au fost clar restaurantele, cluburile, hotelurile și tot ce ține de turism, dar și comerțul. Sunt magazine care din câteva zeci de angajați mai au 3-4. A fost o perioadă în care trebuia să suni și să faci programare ca să poți merge să cumperi din magazin. Magazinele de haine, de exemplu, și-au redus drastic personalul, programul și tipul de activitate.
    • Piața s-a îndreptat foarte mult în direcția delivery. Comanzi și îți vine totul la ușă. Cei din delivery au avut mult de câștigat, au făcut multe angajări, în special șoferi.

    "Se vede clar creșterea șomajului: Când dai anunț pentru angajare, a doua zi ai 10 - 20 de candidați"

    • Se simte destul de puternic nesiguranța, e mult șomaj și lumea nu știe în ce direcție vor merge lucrurile. Ca patron, te gândești: Oare va fi lockdown din nou?
    • Când dai anunț pentru angajare se vede clar că e o schimbare: a doua zi ai 10 - 20 de candidați, în vreme ce anii trecuți dura zile bune să se adune. Dar sunt în general oameni neserioși. Nu răspund la telefon, nu sună înapoi, sunt superficiali. Nu îmi dau seama dacă ține de generație, de influența Social media. Dar este foarte greu să găsești pe cineva care într-adevăr vrea să muncească. În 10 ani, eu am rulat în jur de 50 de angajați. I-am tot schimbat, până să am o echipă ca lumea.

    "Vedeai pe stradă oameni cu ochelari de scafandru și tot felul de accesorii folosite pentru protecție”

    • Texasul nu este atât de afectat de COVID, raportat la număr de îmbolnăviri, pentru că noi nu depindem atât de mult de transportul în comun.
    • În martie, când s-a închis totul și am închis și noi două săptămâni, a fost pustiu. La fel și în aprilie și poate și mai. Erau 2-3 mașini pe drum, într-un oraș cu aproape 1 milion de locuitori.
    • Atunci a fost disperare, au fost luate cu asalt toate magazinele, s-au făcut provizii de orice. Vedeai oameni cu ochelari de scafandru și cu tot felul de accesorii ciudate, pentru a se proteja. S-a mers foarte mult cu mănuși, vreo două luni.
    • Acum, lumea e mai relaxată, traficul este din nou bară la bară.
    • Toată lumea poartă mască în magazin. E o atmosferă aproape normală. Merg oamenii, mănâncă la restaurant, cu distanță între mese.

    • Școlile sunt deschise, dar cu clase multe și cu un număr mic de elevi și se merge pe scenariul mixt, se fac și cursuri online.
    • Aud păreri diferite legat și de vaccinuri - unii vor, alții nu vor, având senzația că li se bagă pe gât un vaccin netestat.