Datele furnizate de US Elections Project estimează un record de 150 de milioane de voturi, ceea ce ar reprezenta 65% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Până în prezent, peste 50 de milioane de alegători au votat deja în scrutinul prezidențial, cu doar 11 zile de campanie rămase înainte de data de 3 noiembrie, notează The Guardian.

Joe Biden si Donald Trump, confruntare electoralaFoto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia

Cifrele indică un interes sporit pentru scrutinul prezidențial în care președintele Donlad Trump încearcă să obțină un nou mandat, fiind însă plasat de sondaje în urma democratului Joe Biden. Unul dintre motivele principale ale votului timpuriu ar fi acela că americanii vor să evite riscul de expunere la contagierea cu Covid-19 care a făcut deja peste 221.000 de victime în SUA.

Multe state au extins perioada de votare prin prezentarea la secție sau prin corespondență, tot din cauza pandemiei de coronavirus.

Nivelul ridicat al prezenței l-a determinat pe profesorul Michael McDonald, de la Universitatea din Florida, cel care conduce US Elections Project, să estimeze o prezență finală la vot de 65%. Ar fi cea mai mare prezență la urne din 1908 încoace.

În Texas, prezența a depășit deja 70% raportat la 2016. În Virginia, Ohio și Georgia, unii alegători au stat la cozi câte 10 ore pentru a-și exprima opțiunea legată de cine ar trebui să conducă SUA în următorii patru ani.

Wisconsin a înregistrat un record al numărului de votanți, cu 1,1 milioane de americani exprimându-și deja opțiunea în această săptămână.

Trump și Biden s-au confruntat pentru a doua și ultima oară joi seara, sondajele realizate după dezbaterea electorală arătând că majoritatea celor care au vizionat-o cred că democratul ar fi avut o prestație mai bună. Diferența dintre cei doi ar fi de aproape 10 procente (51 la 43).

Aflat în urma lui Biden, liderul de la Casa Albă a încercat să recupereze cu un program încărcat de mitinguri electorale. În condițiile în care foarte mulți au votat deja este greu de estimat ce impact mai pot avea aceste evenimente de campanie în privința rezultatului final al scrutinului din 3 noiembrie. ​