Directorul informațiilor americane a acuzat miercuri seara Rusia și Iranul că au pus mâna pe datele unor alegători americani și că a întreprins acțiuni pentru a-i influența, în apropierea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iranul este acuzat că a trimis e-mail-uri care vizau "intimidarea alegătorilor, incitarea acestora la tulburări sociale” și afectarea imaginii președintelui Trump, a afirmat John Ratcliffe, într-o conferință de presă anunțată în ultima clipă. Acesta nu a oferit mai multe detalii, dar o posibilitate este, potrivit AP, ca aceste mesaje să fi urmărit asocierea imaginii lui Trump cu gruparea de extremă dreapta Proud Boys.

Moscova și Teheranul "au întreprins acțiuni specifice pentru a influența opinia publică în legătură cu alegerile noastre (...) Putem confirma că informații despre listele electorale au fost obținute de Iran și, separat, de Rusia", a adăugat el.

"Aceste date pot fi folosite de actori externi pentru a încerca să dea informații false alegătorilor înscriși pe liste, cu care speră să semene confuzia și haosul și să submineze încrederea în democrația americană", a mai spus el.

Acest anunț a fost făcut după ce alegători democrați au anunțat că au primit e-mail-uri amenințătoare care le erau adresate personal, în numele "Proud Boys", grupusculul de extremă dreapta. Aceste mesaje le cereau să voteze pentru Donald Trump.

"Suntem în posesia tuturor informațiilor voastre. Sunteți în prezent înregistrat ca democrat și știm acest lucru pentru că am accesat întreaga infrastructură electorală", scria într-unul din aceste mesaje. "Veți vota cu Trump în ziua alegerilor sau o să aveți de-a face cu noi".

Ratcliffe și directorul FBI Christopher Wray, alături de care a apărut în conferință, nu au explicat cum au pus mâna Rusia și Iranul pe aceste date.

Wray a subliniat însă că sistemul electoral american rămâne sigur.

Potrivit agențiilor americane de informații, Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016, în sprijinul lui Donald Trump, a cărui echipă de campanie a fost acuzată de înțelegeri ascunse cu Moscova.

Trump, care a negat aceste informații, a fost acuzat în mai multe rânduri în cei patru ani de mandat de lipsă de fermitate în fața Rusiei lui Vladimir Putin, inclusiv din propria tabără, cea a republicanilor.