Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a declarat marți că speră să participe la învestirea lui Donald Trump în cazul realegerii, arătându-și încă o dată sprijinul său neclintit pentru omologul său american, relatează AFP.

Jair Bolsonaro si Donald Trump Foto: Hotnews

Cele două țări tocmai au semnat acorduri comerciale, iar Washington a promis marți 1 miliard de dolari finanțare în telecomunicații și 5G, în speranța că Brazilia va interzice Huawei-ul chinez.

"Dacă vrea Dumnezeu, sper să pot fi prezent la învestitura președintelui Statelor Unite care va fi reales în curând. Nu e nevoie să ascund, vine din inimă", a spus atunci liderul de extremă dreapta în cadrul unei ceremonii oficiale la Brasilia.

"Nu este o ingerință (în alegerile americane), dar mă exprim astfel din toată inima, din respect pentru poporul american și datorită considerației pe care Donald Trump o manifestă față de noi", a spus el.

La ceremonie a participat Robert O'Brien, consilierul președintelui Trump pentru securitate națională, care a spus că cele două țări sunt „mai unite ca niciodată”.

Jair Bolsonaro a fost inițial destul de discret în legătură cu alegerile prezidențiale din SUA, dar situația s-a schimbat acum trei săptămâni, când candidatul democrat Joe Biden a amenințat Brazilia cu sancțiuni economice din cauza defrișărilor din Amazonia.

Președintele brazilian a numit aceste remarci ale lui Joe Biden în timpul primei dezbateri cu Donald Trump drept „dezastruoase”, amenințând „relațiile cordiale” dintre cele două țări.

Luni seara, Brazilia și Statele Unite au anunțat semnarea a trei acorduri comerciale „ambițioase”, în special pentru a facilita comerțul, bunele practici de reglementare și lupta împotriva corupției.

Marți, Robert O'Brien a anunțat, de asemenea, „finanțare de 1 miliard de dolari” pentru importul de bunuri și servicii americane, în special în sectorul telecomunicațiilor și 5G.

Brazilia urmează să lanseze cereri de oferte pentru 5G în 2021, cu grupul chinez Huawei și europenii Ericsson și Nokia în cursă.