Democrata Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidentiale in urma cu doua saptamani, desi a obtinut cu 1,7 milioane mai multe voturi, potrivit ultimelor date de la autoritatile electorale statale. In schimb, rivalul ei republican a castigat votul electorilor si va prelua in luna ianuarie fraiele puterii de la Casa Alba, transmite News.ro citand The Independent.

In timp ce ultimele buletine de vot sunt numarate, prezidentiabila democrata are 63,6 milioane de voturi, in vreme ce presedintele ales a reusit sa stranga in tabara sa doar 61,9 milioane de sufragii - asta inseamna ca Hillary Clinton a primit cele mai multe voturi din istoria alegerilor americane cu exceptia lui Barack Obama.

Clinton a primit 48% din voturile exprimate, in vreme ce miliardarul republican a devenit presedinte cu doar 46,7% din sufragii.

In schimb, Barack Obama a sustinut ca discursurile tinute pentru bacherii de pe Wall Street au jucat un rol esential in esecul lui Hillary Clinton.

Desi democrata are un avans considerabil in ceea ce priveste votul popular, aceasta a pierdut cu un decalaj urias votul electorilor care determina cine va fi urmatorul ocupant de la Casa Alba.

Republicanul Donald Trump a reusit sa castige votul electorilor dupa ce a castigat in statele cheie Florida, Ohio si Carolina de Nord, dar a obtinut victorii surprinzatoare si in Pennsylvania si Wisconsin, considerare state sigure pentru Partidul Democrat.

Numararea buletinelor de vot continua, desi au trecut aproape doua saptamani de la alegerile prezidentiale.

Donald Trump s-a aratat extrem de furios pe persoanele care au sugerat ca a pierdut votul popular si a sustinut ca ar fi reusit sa castige daca isi propunea asta.

"Daca alegerile erau bazate pe votul popular, atunci as fi facut campanie doar in New York, Florida si California. As fi castigat cu un avans chiar mai mare si mult mai usor", a postat Trump pe Twitter.

Este pentru a doua oara in ultimii 16 ani cand un candidat democrat pierde alegerile prezidentiale desi primeste mai multe voturi.

Printre prezidentiabilii care au pierdut alegerile, desi au primit mai multe voturi se numara Andrew Jackson (1824), Samuel Tilden (1876), Grover Cleveland (1888) si Al Gore (2000).