Presedintele cubanez, Raul Castro, artizan alaturi de omologul sau american, Barack Obama, al apropierii dintre Washington si Havana, i-a adresat felicitari lui Donald Trump, invingator al alegerilor prezidentiale desfasurate marti in Statele Unite, scrie AFP, citata de Agerpres.

Conform uzantelor, presedintele cubanez, a carui tara si-a restabilit relatiile diplomatice cu Statele Unite in iulie 2015, i-a "trimis un mesaj de felicitare lui Donald Trump pentru alegerea sa ca presedinte al Statelor Unite", a anuntat miercuri Ministerul cubanez de Externe intr-un scurt comunicat.

Alegerea omului de afaceri populist a luat prin suprindere opinia publica internationala si a fost primita in unele cazuri cu ingrijorare si raceala in strainatate.

Intr-o prima reactie, guvernul Raul Castro a anuntat miercuri dimineata in presa oficiala organizarea, saptamana viitoare, a unor exercitii militare "strategice" la scara nationala vizand pregatirea in fata unei eventuale invazii, insa fara sa se faca o legatura explicita cu alegerea lui Donald Trump.

Aceste manevre au avut loc prima data in momentul alegerii republicanului Ronald Reagan in 1980. Ultimele exercitii de acest fel au fost organizate in 2013.

In Cuba, numerosi locuitori si-au exprimat ingrijorarea a doua zi dupa aceste alegeri, dupa ce Donald Trump a lasat sa se inteleaga ca va reveni asupra unor concesii acordate de predecesorul sau regimului comunist in cadrul spectaculosului dezghet lansat la sfarsitul lui 2014.

Omul de afaceri a mai declarat ca, pentru moment, se opune ridicarii embargoului financiar si comercial impus insulei cu incepere din 1962. Eliminarea acestuia depinde insa de Congres, care a fost si ramane sub controlul republicanilor.