Republicanii au conservat miercuri majoritatea in Senat si continua astfel sa controleze intregul Congres al Statelor Unite, oferind astfel o majoritate parlamentara pe care presedintele ales se va putea baza, potrivit presei americane, citate de AFP.

Controland Casa Alba si puterea legislativa, republicanii vor avea astfel capacitatea de a anula reformele presedintelui Barack Obama si in special controversata reforma a asigurarilor de sanatate denumita "Obamacare".

Controlul asupra Senatului, care se adauga la cel asupra Camerei Reprezentantilor, ofera decizia asupra procesului de nominalizare a celor mai inalti responsabili guvernamentali si a judecatorilor la Curtea Suprema.

Camera superioara a Congresului, care s-a innoit cu o treime (34 de membri), a trecut in tabara republicana in 2014, a restrans considerabil marja de manvra a presedintelui Obama.

Recent, senatorii republicani au blocat de confirmare a unui judecator la Curtea Suprema, nominalizat de Barack Obama, dupa decesul unui dintre cei noua membri ai sai.