“Pentru tari ca Romania, drumul este clar. Trump a declarat ca tarile NATO, care investesc in aparare vor fi luate in serios. Acesta este un bun moment pentru a arata ca investitiile Romaniei in aparare sunt reale, si ca vor fi de folos Aliantei” , a declarat pentru HotNews.ro, Peter Doran, vicepresedinte la Center for European Policy Analysis (CEPA), unul din cele mai influente think-thank-uri americane specializate in Europa Centrala si de Est. Doran sustine ca nu se asteapta la schimbari immediate in relatiile Americii cu Europa de Est si cu Rusia, precizand ca cea mai mare surpriza pentru presedintii care castiga alegerile este cat de limitate sunt optiunile pe care le au.

Peter DoranFoto: CEPA

DT: Cum se explica victoria lui Donald Trump, dupa ce aproape toate sondajele de opinie au anuntat victoria lui Hillary Clinton?

Peter Doran: Acestea au fost unele dintre cele mai interesante alegeri din istoria Statelor Unite. Au fost impredictibile de la inceput. Acum, alegatorii au vorbit. Trump s-a bazat pe alegatorii care doresc sa puna capat unui status quo perceput drept corupt. Trump a dus o campanie neconventionala, de outsider. Hillary Clinton a dus o campanie tipica de om al sistemului. Dar alegatorii au dorit in mod evident o schimbare. Au votat impotriva status quo-ului. Aceasta reprezinta o respingere a ultimilor opt ani a presedintelui Barack Obama. Aceasta face din alegerile din 2016 unele istorice.

DT: Va asteptati la schimbari majore in politica externa americana in ce priveste Europa de Est si Rusia?

PD: Nu astept nici o schimbare imediata in relatiile cu Rusia sau cu Estul Europei.

DT: Putin deja a anuntat ca Rusia este gata sa colaboreze si sa reconsidere relatiile cu Statele Unite. Cum interpretati declaratiile liderului de la Moscova?

PD: Interesele rusesti intra in conflict cu interesele americane pe mai multe fronturi. Intrebarea este acum: cine se va dovedi un mai bun negociator, Trump sau Putin? In mod clar, Putin crede ca este avantajat sa aiba de-a face cu administratia Trump.

DT: Cum ar putea victoria lui Trump sa influenteze pe termen mediu si lung relatiile Statelor Unite cu Romania, un partener strategic si unul dintre ultimii sustinatori ai intereselor Statelor Unite in Europa de Est?

PD: Pentru tari ca Romania, drumul este clar. Trump a declarat ca tarile NATO, care investesc in aparare vor fi luate in serios. Acesta este un bun moment pentru a arata ca investitiile Romaniei in aparare sunt reale, si ca vor fi de folos aliantei.

DT: Va putea noul presedinte american sa respecte toate promisiunile din campania electorala, de pilda sa-si puna in practica viziunea referitoare la rolul Statelor Unite in afacerile externe, referitoare la rolul NATO?

PD: Cea mai mare surpriza pentru fiecare presedinte care castiga alegerile este sa afle cat de limitate sunt optiunile pe care le are. Sunt multe pe care un presedinte nu le poate schimba, gratie intereselor existente si relatiilor institutionale. Acestea sigura politicii externe americane o mai mare consistenta si continuitate.

Peter B. Doran este vicepresedinte la Center for European Policy Analysis (CEPA). Este un expert recunoscut pe Rusia, Ucraina si apararea transatlantica, securitatea energetica eruopean si pe relatiile UE-China. Contribuie in mod regulat cu articole in Foreign Policy, Defence News, the National Review si American Spectator. Comentarile si analizele sale apar in presa americana si Europeana, inclusiv Fox News, Wall Street Journal si Newsweek. A absolvit Georgetown University's Edmund A. Walsh School of Foreign Service in the Center for Eurasian, Russian, and East European Studies. Detine o diploma la Arizona State University's Barrett Honors College in History and Russian language.