Americanii sunt asteptati marti la vot pentru a alege cel de-al 45-lea presedinte din istoria tarii, dar si noii membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din Senat. Din totalul de 218 milioane de cetateni eligibili sa isi exprime dreptul la vot, aproximativ 145 de milioane s-au inscris pe liste pentru a se prezenta la urne. Statele Unite folosesc un sistem de vot indirect pentru a-si alege presedintele. Exista, practic, doua voturi: unul popular, al cetatenilor, si unul al electorilor, in care voteaza reprezentanti alesi pentru a sustine un candidat din fiecare stat. Alegerile au loc la capatul a 511 zile de campanie electorala care a bulversat America, marcata de derapajele din discursul candidatului republican, dar si de ancheta FBI privind e-mail-urile candidatei democrate. Cel mai recent sondaj, dat publicitatii de Reuters/Ipsos cu doar cateva ore inaintea alegerilor, o crediteaza pe candidata democrata Hillary Clinton (69 de ani) cu 90% sanse sa il invinga pe rivalul republican Donald Trump (70 de ani). Diferenta dintre cei doi, in ultimele sondaje, era insa de doar cateva procente in favoarea lui Clinton.

HotNews.roFoto: Hotnews

VIDEO Cum este ales presedintele SUA: complicatul proces electoral

----------------------

Citeste in noul LIVETEXT al HotNews.ro primele rezultate ale votului

Miercuri

Ora 3.41: Trump urmareste rezultatele, alaturi de familie si prieteni, in apartamentul sau triplu din varful Turnului Trump, pe 5th Avenue (New York)

Ora 3.17: Politia din Texas anunta ca a arestat un cetatean care voia sa voteze pentru a doua oara. EL a declarat ca lucrezza pentru campania lui Trump si voia sa testeze sistemul electronic de vot (The Guardian)

Ora 02:00 S-au inchis mai multe sectii de votare.

Exit-poll CNN: Trump ar castiga detasat Kentucky (8 electori) si Indiana (11 electori), Clinton Vermontul (3 electori)

Ora 01:30 Focuri de arma in California in apropierea unei sectii de votare. Mai multe persoane au fost ranite, printre care si doi politisti.

Citeste in noul LIVETEXT al HotNews.ro primele rezultate ale votului

Ora 01:10 Fostul presedinte George W. Bush si sotia sa, Laura nu au votat marti cu niciunul din candidatii la alegerile prezidentiale din SUA, transmite televiziunea CBS, preluata de DPA.

Potrivit unui purtator de cuvant al lui Bush, acesta nu a votat decat pentru celelalte alegeri de pe buletinul de vot, dar nu a optat nici pentru candidatul la presedintie din partea partidului sau, republicanul Donald Trump, nici pentru democrata Hillary Clinton.

Familia Bush si-a exprimat deschis aversiunea fata de Trump, printre invinsii caruia s-a numarat, in alegerile interne ale Partidului Republican pentru desemnarea candidatului, si Jeb Bush, fratele fostului presedinte Bush junior, potrivit Agerpres.

Sondaj CNN

Sondaj CNN

Foto: Captura CNN

Ora 00:40 Sondaj CNN:Americanii nu sunt multumiti de cei doi candidati. La nivel national, 54% dintre votanti au spus ca sunt multumiti de mandatul presedintelului Obama, dar numai patru din 10 au spus ca sunt optimisti in privinta democratei Hillary Clinton sau a candidatului republican Donald Trump. Mai mult, aproximativ 7 din 10 au spus ca sunt nemultumiti sau chiar suparati de felul in care lucreaza guvernul.

Ora 00:35 CNN: Cine a votat pana acum: Peste 70% din populatia de culoare alba, 17% hispanici si 12% populatie de culoare neagra

Ora 00:32 CNN face o analiza in 7 puncte a evolutiei votului din aceasta seara si explica ce ar trebui s afaca fiecare dintre candidati ca sa castige alegerile, dar si cum vor vota minoritatile.

Ora 00:00 Wall Street a crescut marti, dupa o sesiune ezitanta, investitorii fiind cu ochii pe rezultatul votului: Dow Jones a castigat 0,40%, iar Nasdaq 0,53 %.

----------------------

Marti

Ora 23:25 Asa cum a facut si in timpul campaniei, Trump a lasat de inteles si pe ultima suta de metri ca exista posibilitatea de a nu accepta rezultatul alegerilor, declarand ca ar fi vazut rapoartele de nereguli de vot, potrivit Reuters.

Ora 23:00 Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, marti, in cadrul festivitatii organizate cu ocazia alegerilor prezidentiale din Statele Unite, ca acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar si cele mai importante din istorie, iar mesajul comun al celor doi candidati este ca oamenii sa voteze, ceea ce le transmite si el romanilor, potrivit News.ro.

Ora 21:39 Plangere impotriva lui Eric Trump, fiul candidatului republican, dupa ce a postat pe Twitter o poza cu buletinul sau de vot (The Guardian)

Plangerea a fost depusa de Coalitia Democrata Impotriva lui Trump la Biroul Electoral din New York.

Eric Trump a sters intre timp postarea de pe Twitter. Legea din new York interzice documentarea votului, si a fost interpretata in ultimii ani ca interzicand fotografierea cu telefonul sau selfie-urile cu buletinul de vot.

Ora 21:20 Wall Street evolueaza in crestere, marti, investitorii mizand pe victoria lui Hillary Clinton, scrie Reuters

Ora 20:33 Donald Trump a reusit sa polarizeze enorm voturile americanilor, este concluzia la care a ajuns firma de sondaje Five Thirty Eight, scrie Le Figaro.

Potrivit sursei citate, cu o saptamana inainte de alegeri, daca doar femeile ar vota, Hillary ar fi obtinut 458 de colegii electorale, fata de 80 pentru Trump.

In schimb, daca ar vota doar barbatii, scorul ar fi 188 la 350. Un astfel de ecart nu a mai fost inregistrat din 1920, anul primului vot al femeilor la nivel national.

Ora 20:30 Pe placa funerara de pe mormantul sufragetei Susan B. Anthony sunt lipite stickere "Am votat" in ziua in care americanii ar putea alege prima femeie presedinte din istoria tarii, scrie The Guardian.

Susan B. Anthony a jucat un rol central in miscarea sufragetelor, militand pentru drepturile femeilor si pentru abolirea sclaviei. A fost arestata in 1872 pentru ca a votat in orasul sau Rockester din New York iar cativa ani mai tarziu, in urma eforturilor ei si ale lui Elizabeth Cady Stanton, in fata Congresului a fost prezentat un amendament care propunea sa li se acorde femeilor dreptul de vot. Amendamentul al 19-lea, care interzice negarea dreptului la vot pe baza sexului unei persoane, a fost adoptat de abia in 1920 si este cunoscut sub numele de "Amendamentul Anthony".

Ora 19:45 Campania electorala americana a "divizat" Statele Unite si reprezinta o "mostenire dificila" pentru al 45-lea presedinte, crede seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

"Noi, in Europa, dar si multi americani, suntem multumiti ca aceasta campanie electorala deosebit de dificila s-a terminat. Ea lasa in urma o mostenire dificila pentru viitorii lideri pentru ca a divizat tara, a aratat el.

Ora 17:57: Donald Trump si sotia sa, Melania, voteaza la aceasta ora, la New York.Acesta a fost huiduit insa in timp ce mergea la vot, in Manhattan, bastion democrat unde magnatul imobiliarelor urmeaza sa fie invins lejer de rivala sa Hillary Clinton.

Ora 17.54: Replica antologica a cantaretului Stevie Wonder: Sa-l pui pe Trump sa conduca o tara e ca si cum l-ai pune pe Stevie Wonder sa-ti conduca masina (Washington Post)

Ora 17:52: Americanii din cateva state sunt invitati sa se pronunte marti, la urne, si asupra legalizarii marijuana in scop de relaxare si a cannabisului in scopuri medicale. Cetatenii din California se pronunta si asupra posibilei aboliri a pedepsei cu moartea si a obligativitatii folosirii prezervativelor in filmele pentru adulti.

Ora 17.46: Protest topless anti-Trump la o sectie de vot din New York unde va vota candidatul republican. Doua femei au fost arestate

Ora 16:34: Foarte multe femei din Statele Unite poarta marti pantaloni, in semn de sustinere fata de Hillary Clinton, potrivit CNN. Pe Facebook a fost creata o pagina numita "Pantsuit Nation", care are peste 2 milioane de abonati.

Ora 16.05: Propaganda rusa induce ideea ca "democratia, pe care americanii s-au invatat sa o predea restului lumii - uneori prin metode violente - pur si simplu nu exista" (BBC, monitorizare a canalului tv Rossia 1)

Ora 15:44: Vicepresedintele american Joe Biden a votat in Delaware. (CNN)

Ora 15.32: Presedintele Obama e la o sala de sport, unde joaca baschet (Washington Post)

Ora 15:30 Dolarul s-a stabilizat dupa ce initial a pierdut teren, marti, in conditiile in care investitorii mizeaza acum pe victoria lui Hillary Clinton in alegerile prezidentiale din Statele Unite, potrivit Reuters.

Ora 15.16: Hillary si Bill Clinton au votat la sectia din Chappaqua, New York (CNN).

Ora 15.08: Hillary si Bill Clinton au venit sa voteze la sectia din Chappaqua, New York (The Guardian)

Ora 14:15: Birourile de vot s-au deschis pana la aceasta ora in 9 state de pe coasta de est.

Ora 14:00Moscova interzice diplomatilor americani sa monitorizeze alegerile din Rusia

Ora 13:39: Candidatul democrat la functia de vicepresedinte al Statelor Unite, Timothy Kaine, a votat la o sectie din Virginia.

Ora 13.15: New York Times si Washington Post au dat liber la citit continutul online in 7-9 noiembrie

Ora 13:02: Sectiile de votare s-au deschis la ora 13:00 (ora Romaniei).

Ora 13:00:Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat in acest moment in spatiu, a votat marti de pe Statia Spatiala Internationala, a anuntat NASA.

Ora 12:40: Dolarul s-a depreciat usor inaintea startului alegerilor, semn al nervozitatii de ultim moment a investitorilor in cazul unei victorii a lui Donald Trump, noteaza Reuters.

Ora 11:17:Premierul italian Matteo Renzi, intr-o scrisoare catre Barack Obama, postata pe pagina sa de Facebook: "Sa speram ca va fi fata", aluzie la o victorie a lui Hillary Clinton.

Ora 10:22: Donald Trump conduce la numarul de voturi in primele 3 orase care au votat - Dixville Notch, Hart's Location si Millsfield, de pe coasta de est - cu 32 de voturi la 25, scrie News.ro, citand Associated Press.

Ora 10:05: New York Times, cotidian care si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton in campanie, o crediteaza pe candidata democrata cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump - 44%.

Ora 9:35: Barack Obama, primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite, a participat la ultimul miting de campanie al lui Hillary Clinton, in Philadelphia, cu cateva ore de deschiderea urnelor. El i-a predat simbolic stafeta candidatei democrate, printr-un apel emotionant catre cetateni sa voteze pentru prima femeie presedinte din istoria tarii.

Ora 9:07: Madonna a cerut sprijinul pentru Hillary Clinton in Washington Square Park din New York: "Salvati aceasta tara, votati pentru Hillary Clinton!" Mesajul cantaretei pentru Donald Trump: "No way, motherfucker!" (The Guardian)Madonna, care l-a sustinut si pe Barack Obama la precedentele alegeri, a fost unul dintre cei mai infocati sustinatori ai lui Hillary Clinton in aceasta campanie. In urma cu doua saptamani, cantareata in varsta de 58 de ani a glumit, spunand ca le va oferi sex oral celor care o voteaza pe Hillary Clinton. Candidata democrata ar deveni prima femeie presedinte din istoria Statelor Unite, in cazul in care va castiga scrutinul de marti.

Ora 8:40: Scrutinul incepe oficial la 06:00 (11:00 GMT - 13:00, ora Romaniei) pe coasta estica a SUA. 7 alegatori din Dixville Notch, localitate situata la frontiera nord-estica a SUA in Muntii Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidentiale, votand in cursul noptii de luni spre marti, relateaza AFP.

  • Cum se voteaza in Statele Unite

Alegerile de marti au loc la capatul a 511 zile de campanie electorala care a bulversat America, marcata de derapajele din discursul candidatului republican, dar si de ancheta FBI privind e-mail-urile candidatei democrate, ancheta incheiata cu mai putin de 2 zile inaintea scrutinului, cu recomandarea ca Hillary Clinton sa nu fie pusa sub urmarire penala.

Chiar daca numele noului presedinte al Statelor Unite va fi cunoscut dupa scrutinul de astazi, mandatul lui Barack Obama se incheie pe 20 ianuarie, cand va fi investit in functie noul sef al statului.

41 de milioane de cetateni si-au exercitat deja votul, anticipat, in saptamanile dinaintea zilei alegerilor. Printre acestia se numara si presedintele in exercitiu, Barack Obama.

Pentru a isi putea exprima votul, cetatenii americani cu varsta de peste 18 ani trebuie sa se inregistreze. Acest lucru se face de obicei in perioada dinaintea alegerilor, dar exista si posibilitatea inregistrarii in ziua scrutinului.

In Statele Unite, candidatul care a obtinut majoritatea absoluta a voturilor nu este intotdeauna declarat castigator. Statele decid cine va fi urmatorul presedinte, prin intermediul electorilor.

Numarul electorilor este determinat de totalul numarului de locuitori. Formula de calcul pentru numarul de electori este: numarul de reprezentanti + numarul de senatori ai statului respectiv.

Practic, atunci cand voteaza, cetatenii americani aleg un elector care sustine un anumit candidat la prezidentiale si un candidat la functia de vicepresedinte. Fiind numiti de partide, electorii isi declara, de cele mai multe ori, sustinerea pentru un anumit candidat, insa au existat si situatii in care acestia si-au schimbat votul.