Guvernul SUA a anuntat ca va supraveghea marti cu atentie speciala desfasurarea alegerilor intr-un total de 67 de circumscriptii electorale situate in 28 din cele 50 de state ale tarii cu scopul de a garanta libera exercitare a dreptului la vot, in special in cazul minoritatilor, transmite EFE, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat, Departamentul de Justitie a explicat ca divizia sa de Drepturi Civile intentioneaza sa desfasoare marti peste 500 de persoane in respectivele 67 de jurisdictii pentru garantarea bunului mers al votarii.

Subliniind ca desi guvernele statale si locale au responsabilitatea "primordiala" de a administra procesul electoral, Divizia de Drepturi Civile va fi cea responsabila sa asigure aplicarea legilor federale care protejeaza dreptul tuturor cetatenilor de a accede la urne.

"Reclamatiile legate de violenta, amenintari cu violenta sau intimidarea intr-un loc de votare trebuie prezentate imediat autoritatilor de politie (...) si de asemenea pot fi denuntate la Departamentul de Justitie", a precizat aceasta entitate intr-un comunicat.

"In aceeasi zi a alegerilor, avocatii Sectiunii de Votare din Divizia de Drepturi Civile vor avea o linie directa incepand de la primele ore ale diminetii si, asa cum am trimis observatori electorali in alegerile anterioare, vom continua cu un program solid de monitorizare electorala", a asigurat la randul sau procurorul general, Loretta Lynch.

Statul cu cele mai multe circumscriptii sub supraveghere este Connecticut, cu sapte, urmat de Carolina de Nord si Florida, cu cinci, si Alaska - patru.

Statele cu trei circumscriptii sub monitorizare vor fi Texas, Ohio, Pennsylvania, New York, Michigan, Georgia si California.

Departamentul va colecta informatii, intre altele, daca alegatorilor li se cere sa prezinte o carte de identitate sau daca sunt supusi la proceduri discriminatorii din cauza rasei, culorii pielii sau de apartenenta la un grup lingvistic minoritar.

In plus, denunturile de frauda electorala vor fi procesate de 94 de birouri ale procuraturii federale existente in intreaga tara.