Biroul Federal de Investigații din Statele Unite a descoperit noi emailuri care ar putea fi conectate cu investigatia privind utilizarea adresei private de email a lui Hillary Clinton, in perioada in care era secretar de stat. Investigatia a fost inchisa in iulie, insa directorul FBI spune ca aceste noi emailuri par sa aiba legatura cu cazul. BBC trece in revista cateva dintre datele cheie privind aceasta investigatie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unde a gasit FBI aceste emailuri?

Huma Abedin si Hillary Clinton

Huma Abedin si Hillary Clinton

Foto: Captura Youtube.com

Se crede ca emailurile, inclusiv unele trimise de Huma Abedin, o colaboratoare apropiata a candidatei democrate la presedintie, au fost gasite pe un laptop ce apartine si sotului lui Abedin, fostul congressman Anthony Weiner.

Intr-o scrisoare trimisa Congresului, directorul FBI James Comey a declarat ca a descoperit emailurile "in legatura cu un alt dosar fara legatura".

Anthony Weiner

Anthony Weiner

Foto: Agerpres/AP

Se crede ca acest dosar la care facea referire Comey este ancheta in care se investigheaza posibilitatea ca Wiener sa fi trimis emailuri cu continut sexual explicit unei adolescente in varsta de 15 ani din Carolina de Nord.

FBI a confiscat in cadrul acelei investigatii dispozitive electronice apartinand Humei Abedin si lui Anthony Weiner.

Ce stim despre emailuri?

Se crede ca pe laptop se gasesc, in total, circa 650.000 de emailuri. Comey a declarat in fata Congresului ca investigatorii FBI analizeaza daca acestea contin informatii clasificate.

La finalul investigatiei originale in cazul lui Clinton, Comey a afirmat ca in perioada mandatului de secretar de stat ea a utilizat materiale sensibile intr-un mod "extrem de neatent".

Insa pana cand FBI nu da mai multe detalii, nu se stie daca noile emailuri reprezinta un nou exemplu al acestei utilizari neatente.

In momentul de fata, nu este clar cine a trimis si cine a primit emailurile si nu se stie care a fost subiectul acestora.

Ce se intampla in continuare?

James Comey, directorul FBI

James Comey, directorul FBI

Foto: FBI

Investigatorii FBI vor analiza emailurile pentru a le "stabili importanta in investigatie", a aratat Comey.

Seful FBI a refuzat sa dea un termen pentru prezentarea rezultatelor, precizand ca nu poate "prezice cat ne va lua sa terminam aceasta munca suplimentara".

Echipa de campanie a lui Clinton i-a solicitat lui Comey sa prezinte cat mai repede noi informatii.

Care e subiectul scandalului initial?

Inainte sa devina secretar de stat in 2009, Hillary Clinton si-a instalat un server de email in locuinta sa din Chappaqua, New York, pe care l-a folosit pentru emailuri personale si cele de munca in cei 4 ani de mandat.

Clinton nu a folosit si nici macar nu si-a activat contul de email oficial state.gov, care ar fi fost gazduit pe servere detinute de Guvernul SUA.

Candidata democrata sustine ca a folosit serverul ei din motive de convenienta insa criticii spun ca aceasta actiune i-a oferit posibilitatea de a controla ce informatii intra in domeniul public.

Ce spune Clinton?

La scurt timp dupa ce a devenit publica informatia ca FBI redeschide ancheta, Clinton a declarat ca este "increzatoare" in faptul ca noile emailuri nu vor schimba concluzia investigatiei initiale.

"Poporul american merita sa primeasca imediat datele complete. Este imperativ ca biroul sa explice aceasta chestiune, oricare ar fi ea, fara nicio intarziere", a declarat Clinton.

Ce spune Trump?

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Hotnews

Donald Trump a anuntat vestea redeschiderii dosarului in aplauzele furtunoase ale sustinatorilor sai, in timpul unui miting de campanie in Iowa.

"Speram cu totii ca, in sfarsit, sa se faca dreptate", a declarat Trump, descriind situatia ca fiind "cel mai mare scandal politic dupa Watergate".

"FBI nu ar fi redeschis niciodata cazul, in acest moment, daca nu ar fi existat o infractiune sfruntata", a afirmat Trump.