Candidatul democrat Barack Obama a castigat si scrutinul din statul Florida, obtinand voturile a 29 de electori, arata rezultatele finale ale numaratorii voturilori prezentate duminica de posturile de televiziune americane CNN si NBC, informeaza AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Obama a obtinut in total voturile a 332 de electori fata de cele 206 voturi obtinute de contracandidatul republican Mitt Romney.

Florida era ultimul stat care trebuia sa incheie numararea voturilor. Cu toate acestea, victoria lui Barack Obama fusese confirmata de marti seara, fdupa ce numaratoare facuta pana la acea ora arata ca aotinut cele 270 de voturi necesare.

La alegerile din 2000, disputate intre George W. Bush si Al Gore, rezultatele din Florida au inclinat balata in favoarea republicanului Bush.

Barack Obama a obtinut victoria in Florida la o diferenta de doar 74.000 de voturi, cu 50,01% din voturi, fata de 49,13% obtinute de Romney.

Un consilier al lui Romney a recunoscut joi, inainte de finalizarea numaratorii voturilor, infrangerea echipei sale in acest stat cheie. Ne-am gandit ca am facut ceea ce trebuie pentru a castiga. evident, nu e cazul", a declarat Brett Dosterm, consilierul de campanie a lui Romney pentru statul Florida, intr-un comunicat de presa citat de Miami Herald.

Potrivit responsabilului cu organizarea alegerilor din Florida, Christine White, intarzierea nrezultatelor nu s-a datorat unor "nereguli in proces cu unei participari foarte mari", de 70%.

In opinia unor analisti, intarzierile au fost orchestrate de catre liderii locali republicani.

"Liderii republicani din Florida sunt implicati intr-un demers de sabotaj [...] pentru a reduce participarea" a afirmat Lance DeHaven-Smith, profesor de la Universitatea din Florida.

In urma cu un an, guvernatorul statului Florida, republicanul Rick Scott, a adoptat o lege ce prevede reducerea numarului de zile pentru votarea anticipata de la 14 la 8 zile. Votarea anticipata, care se-a incheiat in Florida in sambata dinaintea alegerilor, este considerat favorabil democratilor.

In weekend-ul dinaintea alegerilor din 6 noiembrie, alegatorii s-au grabit la urne si au fost nevoiti sa astepte, uneori, mai mult de cinci ore pentru a a-si exercita dreptul la vot.

Duminica trecuta, democratii din Florida au depus o plangere federala impotriva organizarii scrutinului.