Romania si SUA trebuie sa gaseasca noi proiecte comune in al doilea mandat de presedinte al lui Barack Obama. Acesta va fi un presedinte diferit in al doilea sau mandat la Casa Alba. Iata ce spune intr-un interviu la RFI consilierul prezidential, Iulian Fota. El declara ca i-ar da nota 8 lui Obama pentru modul cum a gestionat economia in primul mandat.

Pentru Iulian Fota, victoria lui Barack Obama in fata lui Mitt Romney, la alegerile prezidentiale din SUA nu este o surpriza: "M-am asteptat la victoria lui Obama. Nu cred ca putem vorbi de un presedinte slabit. Castigand alegerile, este reconfirmat. Cred ca va fi in schimb un presedinte diferit, pentru ca agenda este diferita. Eu cred ca al doilea mandat al presedintelui Obama va fi mult mai dificil decat primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai larga, iar unele dintre chestiuni sunt de importanta globala, de aceea si toata aceasta atentie acordata acestor alegeri".

"Daca ar fi sa dam o nota la economie, la modul in care presedintele Obama a gestionat economia in primul mandat, eu i-as da un 8, pentru ca a reusit sa refaca pana la urma fundamentele economice ale Americii. Sa nu uitam ca 2011 a fost pentru prima data cand sectorul industrial a produs locuri de munca in America. Deci America se reindustrializeaza, ceea ce este foarte important. Din punctul asta de vedere, chiar daca a fost dificil si asteptarile au fost mari, presedintele Obama a reusit sa repuna economia americana pe un fundament bun. Acum ramane ca in al doilea mandat sa consolideze ceea ce a facut si sa se implice mai mult, aici ar avea un rol foarte mare de jucat, in gestionarea si economiei globale, pentru ca este foarte important ce se intampla global. Or global si China incepe sa scada si India, tarile emergente incep sa-si piarda combustibilul, aburul si ca atare, economia mondiala va fi mult mai complicata in urmatorii ani ca pana acum", crede consilierul prezidential.

Iulian Fota apreciaza ca relatia dintre Romania si SUA se va aprofunda, odata cu realegerea lui Barack Obama. "Am asistat de doua ori pana acum la discutii ale presedintelui Traian Basescu cu presedintele Barack Obama, o data pe durata summit-ului NATO si alta data cred ca in 2011, la Casa Alba. Sunt doi oameni foarte apropiati, in relatii foarte bune. De fapt, la ultima intrevedere cam asta a si fost formula de salut a presedintelui Obama, "How are you, my friend?" si discutia a fost foarte buna", spune consilierul prezidential.

Continuarea pe www.rfi.ro