Primele birouri de vot s-au deschis marti dimineata in Statele Unite ale Americii la ora 06,00 (11,00 GMT) pentru alegerile prezidentiale, unde vor trebui sa aleaga intre democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney, scrie AFP.Primele birouri de vot s-au deschis marti dimineata in Statele Unite ale Americii la ora 06,00 (11,00 GMT) pentru alegerile prezidentiale, unde vor trebui sa aleaga intre democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney, scrie AFP. Primele birouri de vot din SUA se vor inchide la ora 23:00 GMT, in unele state de pe coasta estica a SUA. Primele state cheie ("swing states") unde votul se va incheia: Virginia (00:00 GMT), Ohio (00:30 GMT), Florida, New Hampshire, Pennsylvania (01:00 GMT).

Ora 1:15 Primele rezultate preliminare (sub 1% din voturi) in trei state americane: Kentucky - Mitt Romney (69%), Indiana - Mitt Romney (65%), New Hampshire - Barack Obama (65%).

Ora 00:30 In mai multe state americane s-au format cozi la numeroase sectii de votare, Reuters notand ca acest lucru ar putea determina multi cetateni americani sa nu mai voteze. In unele zone foarte populate, precum orasul Miami din Florida, timpii de asteptare la coada pentru a vota durau de la 15 minute pana la trei ore.

Huffingtonpost scrie ca in unele sectii de votare din Virginia timpul de asteptare la coada era de aproape patru ore.

Potrivit Reuters, cele mai multe cazuri de cozi la sectiile de votare au fost raportate in Florida, Virginia si Ohio, toate trei state indecise ("swing states"), precum si in New Jersey sau New York, zone lovite saptamana trecuta de uraganul Sandy.

Reprezentanti ai societatii civile sustin ca ce se intampla in unele state din cauza cozilor ar putea deveni o rusine internationala pentru SUA.

"Cand te uiti la ce cozi s-au format in state precum Ohio, realizezi ca sunt mai mari decat cozile din Bagdad sau Kabul", a declarat Wade Henderson, presedintele 'Leadership Conference on Civil and Human Rights'.

Ora 0.05Americanii incearca pana in ultima clipa sa afle de la Google cine candideaza la presedintie

Ora 22:40 Facebook lanseaza o aplicatie online de vizulizare in timp real pe harta a americanilor care spun ca au votat. Vezi detalii aici.

Ora 22:05 Interactiv - Vezi evolutia din ultimele zile si ore dinaintea alegerilor a celor doi contra candidati, Obama si Romney, pe Twitter intr-o aplicatie interactiva pe toate statele americane realizata de Esri cu ajutorul datelor Topsy.

Ora 21:40 VIDEO Un aparat electronic de vot din statul Pennsylvania, scos din uz dupa ce voturile pentru Barack Obama erau inregistrate ca voturi pentru Mitt Romney. Vezi video si detalii aici.

Ora 21.20Sondaj Pew: 22% dintre alegatorii inregistrati au anuntat pe Facebook sau Twitter cum au vot.

Ora 16:00 Sondaj NBC: Cei mai multi dintre cetatenii care nu merg la urne au un nivel scazut de educatie. Multi dintre ei afirma ca nu au cu cine sa voteze, sunt prea ocupati sau nu sunt interesati de politica. Cetatenii bogati tind sa voteze in proportie mai ridicata comparativ cu cei ale caror venituri sunt mai mici de 20.000 de dolari pe an, potrivit Mediafax.

Obama, care si-a petrecut ziua in fieful sau din Chicago inaintea de a participa la reuniunea electorala democrata in palatul Congresului din marele oras din Illinois (nord), s-a deplasat in cursul diminetii intr-unul din birourile campaniei sale, pentru a le multumi voluntarilor.

"Vreau sa-i adresez guvernatorului Romney felicitarile mele pentru o campanie dinamica. Stiu ca partizanii sai au fost la fel de implicati, la fel de entuziasti si au muncit la fel de dur" ca si democratii, a declarat Obama, in fata ziaristilor.

"Suntem increzatori ca vom avea voturile necesare pentru a castiga", a adaugat presedintele american.

Ora 16.10 Candidatul republican Mitt Romney a votat in compania sotiei sale, Ann, marti dimineata, putin dupa ora 09,00, in fieful sau din Belmont, in Massachusetts (nord-est).

Intrebat care este starea sa de spirit, Mitt Romney a declarat ca se simte "foarte foarte bine".

Ora 15:30 BBC: Dupa ce va vota in Belmont, Massachusetts, Mitt Romney se va opri in Cleveland, Ohio, si Pittsburgh, Pennsylvania, o miscare neobisnuita pentru un candidat.

Presedintele Barack Obama a votat anticipat, in urma cu 12 zile.

Alegatorii au inceput sa depuna buletinele de vot in urnele din Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York si Vermont. Birourile de vot din alte state se vor deschide mai tarziu in cursul diminetii, in conditiile in care peste 200 de milioane de alegatori sunt chemati sa-si exprime optiunea.

Obama si-a incheiat campania luni seara, in Iowa (centru) pe un ton combativ dar si nostalgic in privinta cursei sale pentru Casa Alba din 2008. "Dupa toate prin care am trecut, dupa toate luptele, nu putem abandona acum", a spus Obama, emotionat, cu vocea ragusita dupa cinci zile consecutive de campanie intr-un ritm infernal.

Si Romney a facut campanie pana in ultimul minut, cu ultimele deplasari in Ohio si Pennsylvania, acuzandu-l pe actualul presedinte ca a "esuat".

Dupa sute de milioane de dolari cheltuiti, zeci de mii de kilometri parcursi, mii de maini stranse si zeci de discursuri intr-un an si jumatate de campanie intensiva, cuvantul revine acum celor 200 de milioane de alegatori.

Circa 150 de persoane se aflau deja la coada in frigul diminetii in fata unui birou de vot din Alexandria, in Virginia, unul dintre faimoasele state cheie in care se va decide presedintele.

Potrivit traditiei, mica localitate Dixville Notch, in New Hampshire, a votat prima, inca de la mizeul noptii. Si, pentru prima oara, cei doi candidati au iesit la egalitate, Obama si Romney obtinand fiecare cate cinci voturi

Stirea se actualizeaza