​Indiferent de castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA, principala problema transatlantica va fi in perioada urmatoare criza zonei euro, spune Richard Gowan, expert in cadrul European Council on Foreign Relations, intr-un interviu pentru HotNews.ro si in raspunsurile acordate cititorilor. In cazul Europei de Est "atat o administratie Romney, cat si o noua administratie Obama ar promova politici similare in probleme precum scutul antiracheta. Daca Putin si Moscova vor continua sa etaleze o atitudine contondenta la adresa Vestului, veti vedea ca America isi va recapata interesul in Europa de Est, intr-un mod pe care nu l-a etalat in ultima perioada", crede analistul.

Richard GowanFoto: ECFR

Asculta interviul acordat de analistul ECFR pentru HotNews.ro:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Richard Gowan este Policy Fellow in cadrul ECFR si lucreaza, din 2005, in cadrul Centrului pentru Cooperare Internationala al New York University. Pana in 2005, a lucrat in cadrul Foreign Policy Centre din Londra. Este specializat in politici europene de securitate si aparare, Balcanii de vest, opinii publice legate de UE.

Rep: Unii observatori sustin ca uraganul Sandy ar fi limpezit lucrurile in privinta celui care va castiga aceste alegeri prezidentiale foarte stranse din SUA, in care presedintele Obama a obtinut un avantaj pe ultima suta de metri prin felul cum a abordat situatia. In opinia dumneavoastra, s-a incheiat aceasta batalie?

Richard Gowan: Nu este inca limpede ce impact va avea uraganul asupra alegerilor. Dar Presedintele Obama a abordat bine criza, a aparut ca lider intr-o perioada foarte dificila si, in ansamblu, cred ca uraganul este un mic beneficiu politic pentru el. Totusi, cursa este inca foarte, foarte stransa, iar rezultatul este nesigur.

Rep.: In privinta relatiilor dintre SUA si UE, sondaje recente arata ca in jur de 90% dintre vest si nord-europeni il sprijina pe Barack Obama in alegeri. Care e explicatia dumneavoastra pentru acest lucru?

R.G.: Europenii l-au placut mereu pe presedintele Obama si cred ca unii europeni sunt, probabil, prea tematori in legatura cu ceea ce ar face presedintele Romney, in cazul in care acesta castiga alegerile. Atat, Romney, cat si Obama sunt pragmatici, niciunul dintre ei nu crede in politica externa de forta, neo-conservatoare a erei George Bush. Desi cred ca Presedintele Obama prezinta un chip atragator al Americii si, intr-un fel, este mai apropiat de modul de gandire european in chestiuni precum dreptatea sociala, nu m-as ingrijora in legatura cu o victorie a lui Romney.

Rep: Intr-un material pentru ECFR, spuneati ca "Presedintele Romney would...". La nivel de ansamblu, cum va asteptati ca fiecare dintre ei, odata ajuns presedinte, sa abordeze relatiile cu Europa?

R.G.: Sa fiu sincer, Europa a jucat un rol foarte, foarte mic in campania prezidentiala. Singurul moment in care i s-a dat atentie a fost cand Romney a vizitat Marea Britanie si Polonia, in cursul verii. Senzatia mea este ca, daca iese invingator Mitt Romney, va pune un accent mai pronuntat pe NATO si pe reconstructia unor aliante europene ale SUA, despre care spune ca au fost ignorate de presedintele Obama. Dar, desi presedintele Obama nu a fost foarte interesat de Europa, relatiile transatlantice sunt foarte bune in acest moment. Deci nu vad schimbari majore, in functie de rezultatul alegerilor.

Rep.: Dar cat de mult se pot baza SUA pe UE si pe principalii piloni europeni - Berlin, Londra, Paris - ca aliati ai sai in problemele internationale majore? Diversi observatori arata cum Germania este mai interesata acum de economia interna si de cea europeana, decat de contributii militare sau de securitate in lume...

R.G.: Cred ca in SUA este un lucru general recunoscut faptul ca toate tarile europene trebuie sa se concentreze pe salvarea zonei euro. Iar presedintele Obama i-a indemnat intens pe cancelarul Merkel si pe alti lideri europeni sa se concentreze asupra zonei euro si sa evite un colaps al euro, ce ar aduce pagube economiei globale. Diplomatii si politicienii americani inteleg ca nu se pot astepta la prea mult ajutor militar european pe viitor, ca prioritatea este supravietuirea euro si stabilizarea economiei globale.

Rep.: Va asteptati la schimbari semnificative in felul cum SUA si Europa vor coopera in chestiuni precum Iranul - unde parlamentari germani desfasoara vizite -, sau tarile Primaverii Arabe, sau China - in privinta careia Germania, de exemplu, si candidatul prezidential Romney au abordari profund diferite?

R.G.: Guvernatorul Romney a avut cuvinte foarte dure de spus la adresa Chinei. Dar banuiesc ca, in cazul in care Mitt Romney este ales, el va aborda aproape imediat o pozitie mai putin dura privind China, pentru ca stie cat sunt de importante relatiile economice cu aceasta tara. Cred ca o zona in care alegerile vor determina schimbari este cea a relatiilor cu Rusia. Mitt Romney are suspiciuni profunde in privinta Rusiei si, cred, in privinta lui Vladimir Putin. M-as astepta ca o administratie Romney sa aiba o abordare mai contondenta la adresa Rusiei, comparativ cu administratia Obama. Rusia este neconfortabila pentru administratia Obama, care cred ca este dezamagita de comportamentul lui Vladimir Putin in chestiuni precum Siria. Dar in aceasta privinta echipa lui Obama a fost pragmatica si a incercat sa mentina relatii bune cu Moscova. Mitt Romney ar putea aborda o atitudine mai dura.

In privinta Iranului, o administratie democrata sau una republicana ar recurge deopotriva la pozitii dure anul viitor. Alianta SUA cu Israel nu este subiect de negociere si exista preocupari majore in randul tuturor factorilor de decizie politica din Washington in legatura cu programul nuclear iranian.

Rep.: Tinand cont de aceste relatii ale SUA cu Europa de Vest si de cele mai tensionate cu Rusia, cum vor fi influentate relatiile pe care SUA le are in Europa de Est? Cum ar fi afectat, de exemplu, evolutia scutului antiracheta in tarile din regiune, inclusiv Romania?

R.G.: Cred ca administratia Obama a fost uneori lipsita de sensibilitate in privinta preocuparilor tarilor est-europene. Pentru ca Obama si echipa sa au fost atat de dornici sa cladeasca relatii mai bune cu Moscova, au ignorat partial temerile pe care Europa de Est le are fata de Rusia, mai ales in prima parte a mandatului lui Obama. Banuiala mea este ca atat o administratie Romney, cat si o noua administratie Obama ar promova politici similare in probleme precum scutul antiracheta. Si cred ca, daca Putin si Moscova vor continua sa etaleze o atitudine contondenta la adresa Vestului, veti vedea ca America isi va recapata interesul in Europa de Est, intr-un mod pe care nu l-a etalat in ultima perioada.

Intrebari adresate de cititorii HotNews.ro:

  • intrebari puse de cititorul "gruzinul": Daca Obama iese din nou presedinte credeti ca se va schimba ceva in relatia as spune molcoma pe care a avut-o cu UE? Dar in relatia cu Rusia? Daca iese Romney, se schimba ceva in relatia cu Berlin-Paris-Londra

Richard Gowan: Castigatorul alegerilor, indiferent care va fi acesta, se va concentra mai mult asupra economiei si asupra Chinei, ecat asupra relatiilor cu Europa. Romney ar putea evidentia importanta relatiilor cu democratiile europene, dar si Obama a fost mai interesat de NATO in ultimii ani. Pe ambii candidati ii va ingrijora nationalismul dur ce se face tot mai simtit in Rusia.

  • intrebare pusa de cititorul "Daniels22026": Care sint deosebirile intre viziunea americana si cea europeana privind zonele cu potential conflictual din Asia si Orientul Mijlociu?

R.G.: Oficialii americani se indoiesc de faptul ca Europa ar avea de jucat un rol strategic in Asia - lucru valabil indiferent de cine castiga alegerile. Cand vine vorba despre Orientul Mijlociu, nici Obama, nici Romney nu doresc un razboi cu Iranul, dar oricare dintre ei ar putea ajunge la concluzia ca o actiune militara ar fi necesara pentru a apara Israelul.

  • intrebari puse de cititorul "janetta": Va asteptati la schimbari in politicile europene sau ale Rusiei fata de SUA, daca Romney ajunge presedinte? Cum va asteptati sa evolueze abordarea SUA-UE fata de Siria, Libia sau alte astfel de regiuni fierbinti dupa alegerile prezidentiale, in functie de castigatorul acestora?

R.G.: Indiferent de castigatorul alegerilor, principala problema transatlantica va fi criza zonei euro. Obama si Romney le-ar da, probabil, europenilor sfaturi diferite legate de modul e rezolvare a crizei. Romney crede in austeritate si ar sustine, probabil, pozitia de forta a Germaniei fata de Grecia, de exemplu.

E posibil ca Rusia sa adopte o abordare contondenta fata de SUA in orice conditii. rusii ar putea crede ca Obama este slab, dar l-ar putea vedea si pe Romney drept un oponent de moda veche, de tipul Razboiului Rece. Este foarte probabil ca relatiile ruso-americane sa se indrepte spre o perioada dificila.

Cred ca SUA vor aborda o pozitie mai dura fata de Siria - eventual prin inarmarea rebelilor - dupa aceste alegeri, mai ales daca va castiga Romney. Este foarte putin probabil ca pozitia politica fata de Libia - o prioritate scazuta in prezent - sa se schimbe. SUA si tarile europene vor continua sa se retraga din Afganistan conform programului stabilit de Obama.

  • intrebare pusa de cititorul "abidjan": Cat de mult mai poate Europa - care lupta sa supravietuiasca - sa fie un prieten de nadejde pentru SUA, in cazul Iranului sau alte probleme majore aflate pe agenda internationala?

R.G.: Oficialii SUA au devenit frustrati de felul cum UE abordeaza criza zonei euro, dar stiu ce au in continuare nevoie de ajutorul european pentru sanctiunile impotriva Iranului si pentru alte provocari de politica externa. Desi relatiile transatlantice sunt uneori anevoioase, SUA si Europa raman aliati naturali in pofida suisurilor si coborasilor de moment.

  • intrebare pusa de cititorul "Ahmadi": Va asteptati la distorsiuni in pozitiile SUA si europene privind Iranul? Parlamentari germani au vizitat Iranul si un alt grup de parlamentari europeni erau pe cale sa viziteze aceasta tara...

R.G.: Niciun presedinte american nu-si permite sa fie acuzat de "tradarea" Israelului permitand Iranului sa detina arme nucleare. Europenii ar putea crede ca probabilitatea atacarii Iranului este mai mare in cazul Iranului, dar si Obama ar autoriza masuri de forta daca va crede ca este necesar. In Europa s-ar auzi, fara indoiala, o riposta imensa, poate de proportiile celei din timpul crizei irakiene, din 2003.

  • intrebari puse de cititorul "florin": Este adevarat ca Obama ar fi gata sa cedeze in parte Rusiei Romania, Bulgaria si poate si alti aliati in schimbul unei cedari in puncte fierbinti ca Siria sau Iran? Ar fi Romney un continuator al politicii mai agresive fata de Rusia dusa de G W Bush ?

R.G.: Oficialii americani cred tot mai mult ca Rusia este un partener diplomatic nedemn de incredere si ca va fi dificil de lucrat cu presedintele Putin. Desi principala prioritate a SUA este, acum securitatea in zona Pacific, oficialii americani nu vor sa dovedeasca slabiciune in Europa. Vor urmari cu foarte mare atentie comportamentul Rusiei in regiune.

In public, Romney ar adopta, probabil, o pozitie mai dura fata de Rusia decat Obama. Dar daca Putin apeleaza la un ton foarte nationalist, si pozitia lui Obama va deveni mai dura.

  • intrebare pusa de cititorul "danuta klima": Avand in vedere problemele economice si nemultumirile in crestere din UE, care credeti ca vor fi prioritatile cooperarii dintre UE si America dupa aceste alegeri?

R.G.: SUA vor indemna UE sa rezolve criza zonei euro, chiar daca acea prioritate inseamna ca Europa nu va juca, in viitorul apropriat, un rol major in chestiunile strategice internationale. SUA ar dori ca tarile europene sa-si asume o responsabilitate mai mare pentru securitate in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, dar economia este mai importanta.

  • intrebare pusa de cititorul "someone2012": Anul 2013 nu pare sa arate economic bine in Europa. Cum vede USA aceasta situatie si cum se poate interveni pentru ca schimburile economice dintre US-UE sa se mentina sau se se extinda in urmatoarea perioada ?

R.G.: SUA inteleg ca UE trebuie sa-si rezolve singura criza zonei euro (desi oficialii americani sunt dornici sa ofere idei in legatura cu acest lucru). SUA sunt de asemenea atente la concurenta economica din Asia si la efectele ei asupra industriei americane. Oficialilor americani le-ar placea sa vada ca UE isi rezolva problemele economice si incepe din nou sa creasca. In acest context, SUA nu va bloca eforturile zonei euro sa moifice modul de guvernare a uniunii monetare, indiferent cine va fi la putere.

  • intrebare pusa de cititorul "Adrian Coman": Ce politici de mediu ar fi afectate si cum, in functie de cine va castiga alegerile din SUA?

R.G.: Romney nu ar lua masuri semnificative in privinta politicilor legate de schimbarile climatice. Obama s-a dovedit la randul sau foarte precaut in politicile de mediu. Ar putea deveni mai indraznet daca obtine un al doilea mandat, dar nu este un lucru cert. Frustrarea se va mentine, probabil, in randul guvernelor europene din cauza esecului SUA de a aborda suficient de serior schimbarile climatice.