Presedintele Barack Obama a iesit castigator in ultima dezbatere cu contracandidatul sau republican Mitt Romney, potrivit sondajelor CNN si CBS realizate in randul celor care au urmarit confruntarea, insa analistii citati de CNN se intreaba ce impact va avea acest lucru asupra alegatorilor, cu doua saptamani inainte de alegeri.

Barack Obama si Mitt Romney, a treia dezbatereFoto: Agerpres/Xinhua

Moderator a fost Bob Schieffer, gazda celebrei emisiuni difuzate de CBS, Face the Nation. Prima intalnire dintre cei doi a fost castigata de Romney in timp ce de-a doua intalnirea a fost adjudecata de Obama.

Sondajul international realizat de CNN/ORC arata ca 48% dintre cei care au urmarit a treia dezbatere, concentrata pe politica externa, l-au ales castigator pe liderul de la Casa Alba, fata de 40% care l-au preferat pe Romney. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4,5%.

Un alt sondaj realizat de CBS indica o victoria categorica a lui Obama, fiind considerat invingator de 53% dintre telespectatori, iar Romney numai de 23%, in timp ce 24% au considerat ca au fost la egalitate.

In timpul dezbaterii de luni, Barack Obama l-a acuzat pe Mitt Romney ca a facut intotdeauna alegeri proaste in politica externa si in special in ceea ce priveste sprijinirea razboiului din Irak, in 2003: "Ori de cate ori ati avut o opinie, v-ati inselat. Ati spus ca ar trebui sa mergem in Irak, desi nu aveau arme de distrugere in masa. Ati spus ca ar trebui sa avem intotdeauna militari in Irak". Obama reconfirmand promisiunea din campania electorala si anume retragerea militarilor din Irak.

A continuat mentionand: "Ati spus ca nu ar trebui sa adoptam tratate (de dezmarmare) nucleare cu Rusia in timp ce 71 de senatori, democrati si republicani au votat la sfarsitul anului 2010" pentru tratatul "Un Nou Inceput". L-a ironizat pe Romney declarand ca: "In politica externa, se pare ca doriti sa importati politicile din anii '80".

Obama i-a raspus de asemenea intr-o maniera ironica acuzelor venite din partea lui Romney privind declinul numarului de nave militare: "In SUA de asemenea au scazut si numarul cailor si a baionetelor", incercand sa ilustreze evolutia prioritatilor americane.

Depozitiile finale ale celor doi candidati, in dezbaterea de luni seara:

  • Barack Obama: "In ultimii patru ani, am inregistrat progrese reale. Guvernatorul Romney vrea sa ne duca inapoi la politicile care ne-au adus in criza. Eu am o viziune diferita. Dupa un deceniu de razboaie, trebuie sa avem grija si de tara noastra, iar daca o sa am privilegiu de a ramane presedinte pentru inca patru ani, voi depune toate eforturile pentru a ma asigura ca Statele Unite raman cea mai puternica tara din lume".
  • Mitt Romney: "Aveti ocazia de a alege un lider adevarat. Eu vreau sa repornesc economia. America isi va reveni, iar pentru asta e nevoie de un presdinte care poate lucra cu ambele partide. Stiu ce trebuie sa facem. Aceasta natiune este speranta Pamantului. Avem nevoie de un lider puternic si al vrea sa fiu acel lider, motiv pentru care va cer votul".

Obama a castigat doua dintre cele trei dezbateri, insa cel mai recent sondaj ii arata la egalitate

Presedintele Barack Obama si-a adjudecat ultimele doua dintre cele trei dezbateri televizate, dupa ce Romney a iesit invingator in prima, concentrata pe teme economice, insa cel mai recent sondaj de opinie realizat de Wall Street Journal si NBC News, publicat duminica arata o egalitate in preferintele alegatorilor la nivel national intre cei doi candidati.

Desi analistii au fost de acord ca Obama a casitgat la puncte dezbaterea pe politica externa, reusind sa isi scoata in evidenta experienta de lider, acestia se intreaba ce impact va avea asupra deciziei finale.

Sondajul a stabilit insa si ca telespectatorii au considerat ca Romney si-a stabilit o credibilitate ca lider. Potrivit analistilor citati de CNN, Romney a reusit sa evite sa para "un sustinator prea zelos a actiunilor militare", asa cum incearca democratii sa il prezinte.

Guvernatorul republican a sustinut ca Obama a luat deciziile bune in ceea ce priveste Siria, Iran si l-a laudat pentru uciderea lui Bin Laden.