Barack Obama a strans in luna septembrie 181 de milioane de dolari pentru a-si finanta cursa electorala pentru Casa Alba, o suma record pentru campania prezidentiala americana in 2012, a anuntat sambata echipa sa de campanie, potrivit AFP.

Aceasta informatie vine dupa ce timp de mai multe luni, cu exceptia lunii august, tabara republicana - ale carei cifre pentru septembrie nu erau cunoscute inca sambata - a strans sume de bani care le-au depasit cu mult pe cele stranse de echipa lui Barack Obama, in acest exercitiu esential in campaniile prezidentiale americane.

Cu o luna inaintea scrutinului din 6 noiembrie, aceasta suma ii va permite taberei lui Obama, care s-a bucurat deja vineri de anuntul privind scaderea ratei somajului in septembrie la cel mai mic nivel de la preluarea functiei de catre presedintele democrat in ianuarie 2009, sa isi mareasca numarul de clipuri electorale difuzate la televizor.

La randul sau, in afara de strangerea de fonduri, Mitt Romney poate sa conteze si pe un numar mai mare de "SuperPAC", comitete de sustinere independente finantate de companii si donatori bogati, care pot cheltui sume nelimitate pentru atacarea bilantului lui Barack Obama si promovarea rivalului acestuia.

Directorul echipei de campanie a lui Obama, Jim Messina, a transmis sambata aceasta informatie sustinatorilor presedintelui democrat printr-un e-mail. "Am vesti mari si vreau sa fiti primii informati", a declarat Messina in acest mesaj.

"Nu numai ca am depasit pragul de zece milioane de donatori pentru campania din 2012 si Partidul Democrat - un record (...) -, dar am strans si 181 de milioane de dolari in septembrie de la 1,8 milioane de americani - dintre care peste 567.000 au participat pentru prima data. Este de departe cea mai buna luna a noastra de pana acum", a aratat el.

Potrivit lui Messina, donatia medie a fost in septembrie de 53 de dolari, iar 98% din contributii au fost mai mici sau egale cu 250 de dolari.