Mitt Romney, candidatul republicat pentru presedintia Statelor Unite, a starnit o avalansa de critici dupa ce a facut o gluma legata de faptul ca ferestrele avioanelor nu se deschid, scrie The Telegraph.

Mitt RomneyFoto: Reuters

Romney, care are un istoric bogat in ceea ce priveste gafele verbale, povestea despre o aterizare de urgenta a unui avion in care se afla sotia sa, in timpul unei campanii de stragere de fonduri in California. Dar remarca sa despre ferestrele avionului s-a intors impotriva sa, fiind amplu dezbatuta de critici.

Presa americana si blogurile sunt pline de glume pe seama candidatului republican. Furtuna s-a mai linistit doar in momentul in care ziaristii care erau de fata cand Romney a facut aceasta remarca au precizat ca era o gluma, avand in vedere contextul in care avea loc discutia.

In timpul campaniei de strangere de fonduri, Romney a povestit despre un incident care a avut loc in weekend, cand avionul in care se afla sotia sa a fost obligat sa aterizeze de urgenta.

"Cand ai un incendiu intr-un avion, nu ai unde sa fugi, nu ai oxigen si nu poti sa-l aduci de afara, pentru ca geamurile nu se deschid. Nu stiu de ce nu fac asta. Este o adevarata problema. Asa ca e foarte periculos. (...) Din fericire, a existat suficient oxigen pentru pilot si pentru copilot, care au putut sa aterizeze in siguranta la Denver".

Avionul s-a confruntat cu o defectiune la sistemul electric si a fost obligat sa aterizeze fortat.

Expertii au explicat ca deschiderea geamurilor ar furniza oxigen care ar alimenta si mai mult focul si ar putea genera o depresurizare care ar putea distruge fuselajul avionului.

Remarca lui Romney vine in conditiile in care acesta inca se lupta sa stearga aminirea remarcilor recente potrivit carora 47% dintre americanii care nu isi platesc statele si sunt dependenti de stat vor vota pentru Barack Obama.

Cursa prezidentiala a tatalui sau, George Romney, fost guvernator de Michigan, s-a intrerupt la scurt timp dupa ce a declarat ca s-a intors dintr-o deplasare in Vietnam "spalat pe creier" de militari.

Vizita lui Mitt Romney in Downing Street 10, cu putin timp inainte de inceperea Jocurilor Olimpice 2012, a fost umbrita de o remarca nepotrivita legata de pregatirea insuficienta a autoritatilor londoneze in ceea ce priveste securitatea, care nu i-a atras prea multi prieteni.

In cadrul aceluiasi turnei international, care a inclus, pe langa Marea Britanie, Israelul si Polonia, comentariile lui Mitt Romney legate de diferentele dintre evrei si palestinieni i-au atras acuzatii de rasism din partea oficialilor palestinieni.