A mers oare prea departe premierul Benjamin Netanyahu, implicandu-se in campania electorala din Statele Unite in favoarea republicanului Mitt Romney? Asta ii reproseaza opozitia si analistii din Israel, care avertizeaza ca Barack Obama ar putea recurge la represalii, in cazul in care va fi reales, scrie AFP.

"Va pedepsi Barack Obama Israelul, daca este reales in 6 noiembrie?", se intreba in acest week-end Yediot Aharonot.

Ca numeroase alte surse mass media, acest cotidian popular ii reproseaza premierului israelian ca a devenit "adversarul lui Obama" si ca a incalcat un tabu optand pentru Mitt Romney, rivalul presedintelui democrat, in loc sa mentina o stricta neutralitate.

Netanyahu "se amesteca grosolan, vulgar si fara rezerve in campania electorala" americana acuza si cotidianul de stanga Haaretz.

Profitand de ocazie, seful opozitiei Mofaz l-a intrebat deschis pe prim ministru: "Explicati-ne: ce regim e mai important de rasturnat, cel de la Washington sau cel de la Teheran?"

"Este absurd", s-a aparat "Bibi" Netanyahu, care a subliniat ca va cere SUA sa fixeze "linii rosii" in fata Teheranului in programul sau nuclear.

Barack Obama nu doreste un astfel de ultimatum si privilegiaza calea diplomatica si a sanctiunilor internationale, in timp ce Benjamin Netanyahu agita spectrul unei lovituri aeriene asupra siturilor nucleare iraniene, in ciuda avertismentelor lansate de tari prietene precum SUA, Germania, Marea Britanie si Franta.

"Bibi Americanul"

Pentru majoritatea analistilor, dincolo de retorica sa razboinica, Netanyahu incearca sa obtina de la Obama un maxim de concesii inaintea alegerilor americane, prin influenta pe care o are asupra electoratului evreiesc.

Acest electorat, traditional democrat, s-ar putea dovedi determinant in cazul unei curse 'la fotografie', asa cum s-a intamplat cand George W. Bush a castigat in 2000 in fata democratului Al Gore.

Mitt Romney - care a fost primit calduros la Ierusalim de Netanyahu la finele lui iulie, in plina campanie electorala - l-a acuzat deschis pe Obama ca a abandonat Israelul in fata Iranului.

"Bibi Americanul" se considera un fin cunoscator al Statelor Unite, unde a trait mult timp. El este inconjurat de consilieri care ii impartasesc "sensibilitatea" republicana.

Iar unul dintre cei mai apropiati, miliardarul evreu american Sheldon Adelson, proprietarul influentului cotidian gratuit Israel Hayom, este unul dintre finantatorii campaniei lui Romney.

Relatiile dintre Netanyahu si Obama nu au fost foarte bune nici in trecut. In mai mai 2011, Netanyahu a respins in fata camerelor de televiziune, la Casa Alba, propunerea presedintelui american privind granitele viitorului stat palestinian, pe baza celor din 1967.

Potrivit Yediot Aharonot, acesta este motivul - si nu divergentele asupra Iranului - pentru care seful guvernului israelian mizeaza pe Romney.

"Daca acesta din urma castiga, ii vor trebui luni de zile pentru a-si pune administratia la punct...In schimb, cu un al doilea mandat, Obama va fi ipso facto operational pentru a cere concesiuni foarte importante de la Israel" in acest dosar, spune editorialistul Nahum Barnea.

"Obama a incercat si a esuat (in relansarea procesului de pace). Dar este inconjurat de consilieri care sunt convinsi ca trebuie sa incerce din nou", adauga Barnea.