Presedintele american Barack Obama a starnit hohote de ras, sambata, intr-un restaurant plin din Orlando (statul american Florida), atunci cand l-a intrebat pe un ton glumet pe un baiat nascut ca si el in Hawaii daca are certificat de nastere, relateaza AFP citata de Mediafax. O gluma pe aceeasi tema facuta de candidatul republican Mitt Romney, la sfarsitul lunii august, a fost catalogata atunci de echipa de campanie a lui Obama drept o lovitura nedreapta.

Obama in campanie in OrlandoFoto: Reuters

Aflat in campanie pentru un al doilea mandat, presedintele in exercitiu s-a asezat la o masa cu zece persoane, intre care cinci copii. O femeie i-a semnalat ca unul dintre copii este nascut in Hawaii.

"Esti nascut in Hawaii? Ai certificat de nastere?", a glumit Obama adresandu-i-se baiatului si starnind hohote de ras la masa.

Unii ultraconservatori intretin o polemica privind locul de nastere al lui Obama inca din 2007, cand acesta si-a anuntat candidatura la presedintie.

Pentru a incerca sa ii reduca la tacere, Obama a publicat inca de atunci un extras din certificatul sau de nastere, care arata ca s-a nascut la 4 august 1961 la Honolulu, in Hawaii, deci pe teritoriul Statelor Unite, asa cum cere Constitutia tarii pentru un presedinte.

In 2011, cand miliardarul Donald Trump s-a alaturat miscarii celor care se indoiesc de acest lucru, Casa Alba a mers mai departe prezentand actul de nastere complet al lui Obama.