Presedintele american Barack Obama si-a sustinut discursul de investitura joi seara in cadrul Conventiei Nationale a Democratilor, reluand tema "sperantei" pentru America si afirmand ca, la scrutinul din 6 noiembrie, americanii se confrunta cu "cea mai clara alegere a acestei generatii".

Barack Obama la Conventia Democrata Foto: Reuters

Obama si-a sustinut discursul in sala conventiei democratilor din Charlotte, Carlina de Nord. El i-a urmat vicepresedintelui Joe Biden, care l-a laudat pentru ca a salvat industria auto si pentru ca a comandat uciderea lui Osama bin Laden, noteaza BBC.

Agenda cu care Obama cauta un nou mandat includea crearea de un milion de locuri de munca in industria manufacturiera, reduceri de deficit de 4 trilioane de dolari si o reducere de 50% a importurilor de petrol pana in 2020.

Discursul a doborat recordurile de trafic pe Twitter pentru un eveniment politic, a anuntat serviciul de microblogging, potrivit AFP. "Un nou record pentru un eveniment politic pe Twitter: @barackobama provoaca 52.757 de mesaje pe minut. Peste 9 milioane de mesaje au fost trimise in legatura cu (conventia) #dnc2012".

Barack si Michelle Obama alaturi de fiicele lor

Barack si Michelle Obama alaturi de fiicele lor

Foto: Reuters

Cele doua fiice ale presedintelui american Barack Obama si-au facut joi seara una dintre rarele aparitii in public, venind sa il imbratiseze pe tatal lor pe scena, dupa discursul pe care acesta l-a sustinut la conventia democrata din Charlotte. Sasha, in varsta de 11 ani, si Malia, 14 ani, la fel de inalta ca parintii sai, au ascultat discursul presedintelui in primul rand, alaturi de mama lor, Michelle.

Joi, tatal lor si-a inceput discursul afirmand in gluma ca nu se pune problema ca ele sa lipseasca de la scoala vineri.

Un sondaj Gallup din 1 septembrie ii arata pe cei doi candiati aproape la egalitate: Barack Obama - 47%, Mitt Romney - 46%.

Principalele declaratii ale lui Barack Obama (sursa: USA Today, BBC, Reuters):

  • America, nu am spus niciodata ca aceasta calatorie va fi simpla, si nu voi promite acest lucru acum. Da, drumul nostru este mai greu - insa duce la un loc mai bun. Dar, drumul nostru este mai lung, dar il vom parcurge impreuna.
  • Stiu, campaniile electorale par mici, chiar prostesti. Adevarul ajunge ingropat sub o avalansa de bani si publicitate. Daca v-ati saturat de mine aproband acest mesaj, credeti-ma - si eu. Dar cand totusi a fost spus si facut, cand veti pune mana pe acel buletin de vot, va veti confrunta cu cea mai evidenta alegere din aceasta generatie.
  • In urmatorii ani, vor fi luate decizii mari la Washington, pe tema joburilor si econimiei; impozitelor si deficitelor; energiei si educatiei; razboi si pace - decizii care vor avea un impact urias asupra vietilor noastra si asupra vietilor copiilor nostri in urmatoarele decenii. Pentru fiecare problema, alegere nu va fi doar intre doi candidati de la doua partide. Va fi o decizie intre doua drumuri diferite pentru America, o decizie intre doua viziune fundamental diferite pentru viitor.
  • Nu mai sunt doar un candidat. Sunt presedintele. Stiu ce inseamna sa trimiti tineri americani in lupta, pentru ca i-am tinut in bratele mele pe mamele si tatii celor care nu s-au mai intors. Am impartasit durerea familiilor care si-au pierdut casele si frustrarea celor care si-au pierdut locurile de munca.
  • Daca este adevarat ce spun criticii - ca mi-au bazat deciziile pe sondaje - atunsi inseamna ca nu sunt prea bun la a le interpreta. Si desi sunt foarte mandru de ceea ce am realizat impreuna, sunt mult mai preocupat de ratarile mele, stiind exact ce a vrut sa spuna Lincoln cand a afirmat: 'Am fost adus in genunchi de multe ori de coplesitoarea convingere ca nu am altundeva unde sa ma duc'.  Insa nu am fost niciodata mai plin de speranta pentru America. Si nu pentru ca am toate raspunsurile. Nu pentru ca sunt naiv in legatura cu magnitudinea provocarilor noastra. Sunt plin de speranta datorita voua.
  • Despre republicani: (Oponentii mei) sunt fericiti sa discute despre orice cred ei ca este in neregula cu America fara sa ofere sugestii despre cum sa imbunatesti lucrurile. Acest lucru se intampla pentru ca tot ceea ce au ei de oferit este aceeasi reteta pe care au avut-o in ultimii 30 de ani. Surplus? Incearca o reducere de impozit. Deficit prea mare? Mai incearca una. Simti ca vine o raceala? Aplica doua reduceri de taxe, renunta la niste reglementari si suna-ne dimineata.
  • Spre deosebire de oponentul meu, nu voi lasa companiile petroliere sa scrie planul energetic al tarii, sau sa puna in pericol liniile de coasta, sau sa stranga 4 miliarde de dolari de avere de la platitorii nostri de taxe.

Se actualizeaza