Candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, l-a acuzat joi pe presedintele Barack Obama ca a abandonat un aliat, Polonia, si a avertizat ca, daca va fi ales in noiembrie, se va arata mai putin "flexibil" in privinta Rusiei, relateaza AFP.

"A abandonat prietenul nostru Polonia intorcand spatele angajamentelor in materie de aparare antiracheta, dar este prompt in a-i oferi presedintelui rus Putin flexibilitatea pe care o doreste, dupa alegeri", a declarat Mitt Romney, in fata delegatilor republicani reuniti la Tampa, in Florida.

"Sub administratia mea, prietenii nostri vor vedea un pic mai multa loialitate si Putin va vedea un pic mai putina flexibilitate si un pic mai multa fermitate", a adaugat el.

Romney a facut putine referiri la politica externa in discursul sustinut in fata delegatilor republicani dar aceasta replica aminteste de recentul sejur din Europa, unde a vizitat Marea Britanie si Polonia, o tara care are relatii tensionate cu Rusia.

Dar replica face referire directa la incidentului microfonului deschis de la Seul, la finele lunii martie, cand a fost surprinsa o discutie intre presedintele Obama si omologul sau de atunci, Dmitri Medvedev, caruia ii promitea ca ar putea fi mai suplu in privinta chestiunii scutului antiracheta dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite.

"Ii voi transmite lui Vladimir", a raspuns presedintele rus, referindu-se la premierul de atunci si succesorul sau la Kremlin, Putin.