Legendarul actor Clint Eastwood a sustinut joi un discurs adeseori incoerent la conventia republicana din Tampa, lansand o stranie diatriba impotriva presedintelui Obama, reprezentat de un scaun gol instalat alaturi de el, relateaza AFP.

Eroul din "Inspectorul Harry", in varsta de 82 de ani, a denuntat drept o "rusine nationala cele 23 de milioane de someri" din Statele Unite si a apreciat ca este "timpul ca altcineva sa vina si sa rezolve problema".

"Can cineva nu face treaba, trebuie sa plece", a subliniat el, adesandu-se unui Barack Obama imaginar, reprezentat de scaunul gol instalat pe scena conventiei.

Interventia veteranului hollywoodian, care in unele momente parea complet incoerent dar a starnit hohote de ras in randul auditoriului, a facut deliciul pe Twitter, ajungand pana la presedintele Obama, care a scris pe contul sau: "Acest scaun e ocupat".

"Deci, ce le spui oamenilor? Esti... Stii, oamenii se intreaba ... Nu ai gestionat bine asta. Ei bine, cunosc oameni din propriul tau partid care sunt dezamagiti ca nu ai inchis Gitmo (inchisoarea din Guantanamo, n.r.). Si m-am gandit, sa inchizi Gitmo, de ce, am cheltuit atatia bani. Atunci m-am gandit ca poate, ca scuza ... cum asa 'Taci'?"

La un alt moment, adresandu-se aceluiasi Obama fictiv: "Esti nebun, complet nebun. Devii mai rau decat Biden", o aluzie la numele vicepresedintelui democrat Joe Biden. "Desigur, stim ca el este intelectualul partidului democrat. Un zambet cu un corp in spate..."

Constient de potentialele pagube ale acestei stranii prestatii, care risca sa o eclipseze pe cea a candidatului, anturajul lui Mitt Romney a reactionat rapid.

"A judeca un simbol american precum Clint Eastwood prin prisma politica nu merge. Prestatia sa libera difera de discursurile politice si publicul a apreciat-o", a declarat purtatorul de cuvant al lui Romney, subliniind ca Eastwood "a subliniat pe buna dreptate ca 23 de milioane de americani sunt fara loc de munca".

Clint Eastwood si-a sustinut discursul la o ora de maxima audienta, chiar inaintea senatorului de Florida Marco Rubio, insarcinat cu prezentarea candidatului republican la Casa Alba, Mitt Romney.

Actorul si regizorul laureat cu patru Oscaruri este un republican convins, sustinandu-l si pe John McCain in 2008. Ultimul sau film va fi lansat pe marile ecrane in 21 septembrie.

Hollywoodul, favorabil in mod traditional taberei democrate, a stralucit prin absenta la conventia republicana, cu exceptia actorului Jon Voigt, 73 de ani, trecut in tabara republicana dupa o tinerete zbuciumata si filme precum "Midnight Cowboy" (1969).