Candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, il devanseaza cu un punct pe presedintele Barack Obama in intentiile de vot si este considerat considerat omul cel mai potrivit pentru redresarea situatiei economice, potrivit unui sondaj publicat luni si citat de AFP.

In conditiile in care conventia nationala a partidului republican, amanata cu o zi din cauza furtunii tropicale Isaac, se deschide marti la Tampa, in Florida, sondajul Washington Post/ABC News il crediteaza cu un usor avantaj pe Mitt Romney, cu 47% din intentiile de vot, fata de 46% pentru Barack Obama.

Realizat asupra a 857 de persoane in perioada 22 - 25 august, aceasta ancheta are o marja de eroare de 4 puncte.

Potrivit acestui sondaj, opt alegatori din zece cred ca economia se afla intr-o stare proasta si 50% considera ca Mitt Romney ar putea gestiona mai bine situatia decat rivalul sau democrat (43%).

Sondajele nationale nu ofera insa decat o imagine incompleta a jocurilor la alegerile prezidentiale. In noiembrie, americanii vor desemna 538 "mari electori" repartizati proportional in functie de populatia statelor tarii.

Pentru a fi ales presedinte, sunt necesare cel putin 270 din voturile acestor "mari electori".

Dupa ce a anuntat alegerea presedintelui comisiei pentru Buget a Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, drept candidat la functia de vicepresedinte, Mitt Romney a castigat cateva puncte in sondaje.

Totusi, potrivit sondajului Washington Post/ABC News, majoritatea alegatorilor nu privesc cu ochi buni proiectele lui Ryan de reducere a bugetelor unor programe federale precum asigurarile sociale pentru persoanele in varsta.

Sondajul arata ca, daca Romney inspira mai multa incredere in ceea ce priveste gestionarea economiei, Barack Obama pastreaza un avantaj net atunci cand vine vorba de problemele sociale.

Un alt sondaj publicat luni si realizat de Latino Decisions il crediteaza pe Obama cu un avantaj major in fata adversarului sau (65% fata de 26%) in randul unui electorat decisiv: comunitatea hispanica.