Trei sondaje de opinie realizate saptamana trecuta il coteaza favorit pe democratul Barack Obama in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, cu o diferenta de pana la noua puncte in fata fostului guvernator republican de Massachusetts, scrie The Washington Post.

Sondajele au fost efectuate in perioada 2 - 8 august si arata ca Romney isi pierde sprijinul in randul independentilor.

Un sondaj Fox News indica cea mai mare diferenta, de nou puncte - 49% pentru Obama, 40% pentru Romney. Aceasta este cea mai mare diferenta raportata de Fox in acest an, in conditiile in care sondajul din iulie indica un avans de 4 puncte pentru Obama. Obama a castigat cele mai multe voturi in randul independentilor, al caror suport pentru presedinte a urcat acum la 11 puncte, de la 4 puncte in iulie.

Un sondaj CNN/ORC International indica o diferenta de sapte puncte (52% la 45%), de la cotatia de 49%- 46% din iulie. In randul independentilor, Obama conduce cu 9 puncte.

Acest sondaj arata ca alegatorii par sa isi piarda increderea in capacitatea lui Romney de a rezolva problemele economice ale tarii.

Un sondaj comandat de Reuters arata ca, la trei luni inainte de alegerile din 6 noiembrie, Obama este preferat de 49% dintre votanti, fata de 42% in cazul lui Mitt Romney, o crestere usoara fata de cele 6 puncte procentuale pe care presedintele in functie le avea in fata republicanului la precedentul sondaj.

Toate cele trei sondaje au fost efectuate inainte de anuntarea propunerii candidatul republican pentru functia de vicepresedinte - Paul Ryan. Si aici, Mitt Romney a gafat, prezentandu-l pe "viitorul presedinte al Statelor Unite"

Aceste evolutii vin in conditiile in care turneul international efectuat de Romney luna trecuta a fost marcat de greseli. Liderii britanici au fost deranjati de semnele de intrebare ale lui Romney legate de capacitatea acestora de a asigura securitatea la Jocurile Olimpice, iar in Israel candidatul republicat i-a infuriat pe palestinieni atunci cand a afirmat ca "diferentele sunt facute de cultura" atunci cand vine vorba de dezvoltarea economica a Israelului.

In acest timp, in State, campania lui Obama s-a axat pe cariera de afaceri a lui Romney la Bain Capital, cu reclame care aratau imagini cu fabrici inchise si stiri despre investitiile straine ale acestuia.