Rick Santorum, fostul candidat pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezidentiale din SUA, a anuntat oficial ca il sustine pe fostul sau rival Mitt Romney in campania electorala, transmite BBC. Santorum s-a retras pe 10 aprilie din cursa din cauza situatiei in care se afla fetita sa Bella, care sufera de o grava maladie cromozomiala.

Mitt Romney, Rick SantorumFoto: Agerpres (colaj HotNews)

Intr-un e-mail, el si-a indemnat suporterii sa il sustina pe cel care va fi nominalizat din partea republicanilor ca adversar al lui Barack Obama. Santorum a precizat ca a fost impresionat, ca urmarea a unei intalniri pe care cei doi au avut-o saptamana trecuta, de "profunda intelegere" de care Romney da dovada in ceea ce priveste probleme economice si de familie.

Sustinerea din partea lui Santorum l-ar putea ajuta pe Romney sa castige de partea sa alegatorii cu preferinte politice religioase conservatoare.

"Dincolo de toate, amandoi suntem de acord ca presedintele Obama trebuie invins. Misiunea nu va fi usoara. Avem nevoie de toate fortele pentru ca nominalizarea noastra sa fie invingator. Guvernatorul Romney va fi acel candidat si are sustinerea mea pentru a castiga cel mai important scrutin din vietile noastre", scrie Santorum.

Cei doi au fost rivali aprigi in alegerile primare. La un moment dat, Santorum a spus despre Romney ca este "cel mai slab republican din tara care sa il infrunte pe Obama".

Insa in urma unor discutii "sincere" avute in Pittsburgh vineri, concentrate pe familie si "rolul sau fundamental in succesul economic al Americii", Santorum spune ca au gasit opinii comune.

"Suntem cu siguranta de acord ca avortul este gresit si ca mariajul trebuie sa aiba loc intre un barbat si o femeie", a adaugat el.

Dupa retragerea lui Newt Gingrich din cursa, singurul adversar pentru Romney a ramas congresmanul Ron Paul, care nu mai are insa nicio sansa.

Un sondaj de opinie efectuat in aprilie de Washington Post/ABC News arata ca 51% dintre americani ar vota in acest moment cu Obama, iar 44% cu Romney.

Alegatorii par a fi extrem de preocupati de identificarea candidatului care ar putea gestiona cel mai bine economia SUA, la acest capitol conducand momentan Romney cu 47%, in timp ce Obama a convins doar 43% din alegatorii participanti la sondaj.

Din punct de vedere matematic, Romney va trebui sa astepte pana la sfarsitul lunii mai pentru a afla daca a obtinut suficiente delegatii, insa in prezent are peste 800 din circa 1.144 de care are nevoie.