Presedintele american Barack Obama este considerat mai competent decat cel mai probabil adversar al sau la alegerile prezidentiale, Mitt Romney, in majoritatea temelor campaniei electorale, cu un minus la chestiunile economice, potrivit unui sondaj ABC News-Washington Post publicat marti si citat de AFP.

Sondajul il crediteaza pe Barack Obama cu 51% din intentiile de vot, fata de doar 44% pentru republicanul Mitt Romney, daca alegerile ar avea loc acum.

In plus, presedintele este considerat "mai prietenos si mai simpatic" de 64% dintre persoanele interogate, fata de doar 26% pentru candidatul republican, un multimilionar care a facut avere cumparand si revanzand intreprinderi.

Obama este considerat mai competent in majoritatea chestiunilor: drepturile femeilor (53% fata de 34%), afaceri internationale (53% - 36%) si protectia clasei medii (49% - 39%). De asemenea, este considerat cel mai bun candidat pentru "intelegerea problemelor economice" ale americanilor (49% - 37%).

Avansul lui Barack Obama este insa mult mai mic in materie de IMM-uri (47% - 45%) si crearea de locuri de munca (46% - 43%).

Mitt Romney il devanseaza pe presedintele in exercitiu in ceea ce priveste gestiunea economiei (47% - 43%) si este favorit net atunci cand se pune problema de reducere a deficitului public (51% - 38%).

Sondajul a fost realizat in perioada 5 - 8 aprilie pe un esantion de 1.103 adulti si are o marja de eroare de +/- 3,5%.

La sapte luni de alegerile prezidentiale, chestiunile economice raman o preocupare majora pentru americani. Statele Unite au inregistrat in martie o incetinire neta a ritmului de angajari, in ciuda unei rate a somajului in usoara scadere, la 8,2%.

Mitt Romney va fi adversarul presedintelui democrat daca va castiga alegerile primare din partidul republican, este marele favorit, in fata a trei rivali aflati inca in cursa.