Barack Obama a respins marti criticile republicanilor legate de schimbul de replici dintre el si Dmitri Medvedev, surprins luni de un microfon lasat deschis la Seul, si a acuzat o campanie care nu este "propice" discutiilor pe fond in ceea ce priveste dosarele dificile, relateaza AFP.

Obama, care s-a intalnit ieri cu presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, in marja summitului asupra securitatii nucleare din capitala sud-coreana, i-a cerut liderului rus sa-i acorde o marja de manevra, in special in ceea ce priveste chestiunea scutului anti-racheta din Europa, potrivit ziaristilor care au putut asculta o parte a discutiilor, dupa ce un microfon fusese lasat deschis.

"... pentru toate aceste probleme, dar in special pe subiectul apararii antiracheta, aceasta poate fi rezolvata, dar este important ca el sa imi lase spatiu", i-a spus presedintele american omologului sau rus la sfarsitul intalnirii de 90 de minute, referindu-se, se pare, la Vladimir Putin, care urmeaza sa fie investit in functia de presedinte pe 7 mai.

"Da, inteleg. Inteleg mesajul cu privire la spatiu. Spatiu pentru tine…" a replicat presedintele rus in exercitiu.

"Acesta este ultimul meu scrutin electoral. Dupa alegeri, am mai multa flexibilitate", a precizat Barack Obama.

In replica, Medvedev i-a spus: "Inteleg. Ii voi transmite aceasta informatie lui Vladimir."

In Statele Unite, republicanii, si in special favoritul acestora pentru investitura la alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, Mitt Romney, au criticat dur aceste afirmatii, denuntand un joc dublu din partea presedintelui democrat.

Obama a respins aceste argumente, afirmand ca nimic in acest domeniu nu se poate realiza fara un larg consens politic la Washington.

"Singura modalitate pentru mine de a avansa in aceste chestiuni este sa consult Pentagonul, Congresul si sa obtin sprijinul celor doua partide", a afirmat Obama.

"Sincer, contextul actual nu este propice acestui gen de consultari serioase. Cred ca ceea ce ati scris in cursul ultimelor 24 de ore o arata destul de bine", le-a spus presedintele american ziaristilor de la Seul.

Mitt Romney s-a declarat "foarte ingrijorat" de declaratiile lui Barack Obama care, potrivit candidatului republican, "spune un lucru si face altceva".

"Rusia nu este un prieten (al Statelor Unite) pe scena internationala si este foarte ingrijorator sa-l vezi pe presedinte incercand sa obtina mai multa flexibilitate si ca nu da socoteala americanilor pentru relatiile sale cu Rusia", a afirmat Romney, pentru CNN.