​Mitt Romney a castigat alegerile primare republicane din statul Illinois, cea mai recenta victorie in drumul sau catre candidatura impotriva lui Barack Obama la alegerile prezidentiale din noiembrie, relateaza BBC. Romney a obtinut 47% din voturi, fata de ultra-conservatorul Rick Santorum, 35%.

Mitt Romney alaturi de sotia sa, dupa victoria din IllinoisFoto: Agerpres/AP

Dupa numararea aproape in intregime a voturilor, Ron Paul a obtinut 9%, iar Newt Gingrich, 8%. Niciunul dintre acestia nu si-a facut campanie intensa in acest stat.

"Candidez pentru ca am experienta si viziunea necesara sa ne scoata din haosul acesta", a declarat Romney, care se afla la a douazecea victorie din cele 32 care şi-au exprimat deja opţiunea în cadrul cursei pentru învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Un candidat are nevoie sa acumuleze 1.114 de delegati la conventia republicanilor din august pentru a fi nominalizat. Analistii spun ca cifrele arata ca acest lucru este imposibil pentru Santorum.

Dupa alegerile din Puerto Rico, pe care Romney le-a castigat detasat cu 85%, fostul guvernator de Massachusetts are 521 delegati, Santorum 253, fostul lider al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich - 136, iar Ron Paul 50, potrivit Associated Press.