Moderatul Mitt Romney a castigat, practic, investitura republicana pentru prezidentialele americane din noiembrie, a declarat duminica influentul senator republican Lindsey Graham, potrivit caruia cursa este "matematic" terminata, relateaza AFP.

"Matematic, totul este practic terminat", a spus senatorul de Carolina de Sud, intr-un interviu acordat televiziunii ABC.

Mitt Romney, care concureaza cu ultraconservatorul Rick Santorum, Newt Gingrich si Ron Paul, a castigat in 14 dintre cele 25 de state unde au loc alegeri primare sau "caucus", adunari populare, de la inceputul anului.

Fostul guvernator de Massachusetts dispune deja "de o treime din votul delegatilor de care are nevoie pentru a-si asigura investitura partidului si matematic Rick (Santorum) ar trebui sa castige 75% dintre delegatii ramasi" pentru a castiga, a explicat Graham.

Delegatii sunt "mari electori" care se angajeaza sa sustina un anumit candidat in cadrul conventiei republicane din august, unde va fi desemnat candidatul care se va confrunta cu Barack Obama.

Senatorul Graham a subliniat ca fostul senator Rick Santorum a depus "o munca exceptionala, plecand practic de la zero pentru a deveni un rival serios in aceasta campanie".

"Matematic, s-a terminat, practic, dar nu si din punct de vedere al emotiilor" suscitate de aceasta campanie, a adaugat acesta.

"Daca Romney merge bine, daca va castiga fie Mississippi fie Alabama (marti, n.r.) si daca va castiga Illinois, cred ca este virtual imposibil ca primarele sa continue dincolo de luna mai", a precizat Graham.

Mitt Romney a castigat sprijinul a 446 de delegati, respectiv 37,7%, potrivit site-ului specializat Realclear Politics. Rick Santorum, fostul senator de Pennsylvania (nord-est) are 199 sau 27,3% din totalul necesar, urmat de Newt Gingrich, 117 (14,3%) si Ron Paul, 61 (11,3%).