Alegatorii din zece state americane vor vota, marti, in ziua cunoscuta drept "Super Tuesday", candidatul preferat pentru nominalizarea republicanilor la presedintia SUA. Fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, si fostul senator Rick Santorum sunt in topul sondajelor de opinie, relateaza Reuters.

Rick Santorum (stanga) si Mitt Romney Foto: Agerpres/AP

"Super Tuesday" reprezinta cea mai aglomerata zi a alegerilor primare pentru gasirea unui candidat republican care sa concureze impotriva lui Barack Obama pentru presedintia SUA. Alegerile de marti se vor desfasura in Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, Virginia si Alaska.

Sondajele de opinie arata ca, in Ohio, unul dintre cele mai importante state pentru scrutinul electoral considerat un indicator al rezultatelor finale, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, castigatorul ultimelor 5 alegeri primare, se afla pe pozitie de egalitate cu fostul senator republican Rick Santorum.

Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, se anunta ca un posibil castigator al alegerilor din statul sau natal Georgia. Santorum este in fruntea preferintelor alegatorilor din Oklahoma iar Ron Paul spera sa obtina prima victorie din cursa electorala in Alaska drept pentru care s-a deplasat, inca din weekend, in zona, scrie New York Times.

Romney este favoritul alegerilor din Virginia, Vermont si Massachusetts, statul pe care l-a reprezentat ca guvernator. Romney spera, de asemenea, sa castige de partea sa alegatorii din Tennessee, unde il are drept principal oponent pe Santorum.

O victorie in Ohio si un rezultat bun in celelalte state ar putea sa il propulseze pe fostul om de afaceri, Mitt Romney, in pozitia de principal candidat la nominalizare.

Pe de alta parte, cursa republicana a fost marcata de mai multe rasturnari de situatie iar Mitt Romney nu se bucura de sprijinul alegatorilor conservatori, astfel incat analistii considera ca alegerile ar putea inca rezerva surprize. Rezultatul din Ohio va arata daca popularitatea lui Santorum este in crestere sau in scadere. Astfel, o victorie pentru Santorum l-ar putea readuce in frunte pe fostul senator aratand ca este un candidat de temut pentru Romney.