In 2008, cursa pentru presedintia Statelor Unite a fost dominata de lupta dintre democratul Barack Obama si republicanul John McCain. Senatorul de Illinois a fost cel care a castigat in final, devenind primul lider de culoare din istoria Statelor Unite. In afara politicienilor nominalizati de cele doua mari formatiuni traditionale americane, alte sute de candidati s-au inscris pe listele electorale, sperand sa ocupe in final pozitia de "cel mai puternic om al planetei". Si anul acesta, Federal Election Commission (FEC) a inregistrat deja 356 de candidati pentru cursa prezidentiala din SUA, fiecare declarandu-se convins ca va castiga increderea americanilor la alegerile din 6 noiembrie.

Robert Burck alias "Naked Cowboy"Foto: Captura LiveLeak

HuffingtonPost a prezentat intr-un material cateva dintre cele mai pitoresti personaje inscrise la scrutinul prezidential ce se va desfasura, conform traditiei, in prima zi de marti a lunii noiembrie.

Cei care nu-l suporta pe actualul presedinte de la Casa Alba, dar nu sunt pregatiti nici pentru alegerea unui republican, pot sa aleaga dintr-o lunga lista de candidati, care include pana in acest moment 356 de nume.

Asa cum scriam si-n urma cu patru ani, sansele acestor candidati de a deveni cel de-al 45-lea presedinte al SUA sunt infime, iar prezenta lor la scrutinul din noiembrie este mai mult simbolica, insa ea da farmec campaniei electorale si reprezinta o componenta esentiala a modului in care functioneaza democratia americana. Deoarece pentru a te inscrie in cursa pentru Casa Alba nu trebuie decat sa ai cel putin 35 de ani, sa fii nascut in Statele Unite si sa fii locuit pe teritoriu american 14 ani. Si, bineinteles, sa crezi cu convingere ca poti sa ajungi presedintele Statelor Unite, desi nu dispui de sutele de milioane de dolari cheltuite de republicani si democrati pentru campania electorala iar voturile pe care speri sa le obtii nu depasesc cateva mii.

Candidati la Casa Alba:

Cowboy-ul dezbracat din New York

Robert Burck, cunoscut sub numele de "Naked Cowboy", este un artist stradal, ce poate fi intalnit in centrul metropolei New York.

Indiferent de anotimp, Burck canta la chitara in Times Square, imbracat doar in chiloti, o pereche de cizme, in timp ce pe cap poarta mandru o palarie de cowboy.

"Campania mea este o respingere a directiei impuse de Obama si o declaratie politica. Este, de asemenea, o dorinta de a reprezenta o opinie diferita", a declarat Burck.

"Cowboy-ul dezbracat" s-a inscris ca independent pe listele Federal Election Commission, insa, potrivit HuffingtonPost, s-a declarat deranjat de faptul ca niciun republican nu i-a oferit sprijinul pana in acest moment, desi programul sau se potriveste aproape in intregime cu filozofia celor din GOP (Grand Old Party - Partidul Republican): un guvern federal cat mai restrans, o economie de piata libera si "cea mai puternica doctrina de aparare posibila".

"Stiu ce trebuie sa faci pentru a avea o afacere de succes. In plus, e evident ca n-am nimic de ascuns", a afirmat Robert Burck.

Un om de afaceri auto-exilat in Vietnam, candidat al Verzilor

Daca Burck se bucura de o oarecare faima printre cei din New York si nu numai, ceilalti candidati independenti sunt putin cunoscuti alegatorilor americani, scrie publicatia, care prezinta cazul lui Mike Ballantine.

Om de afaceri, el a locuit in Vietnam in ultimii cinci ani, dupa ce s-a autoexilat in Asia in 2006. Ballantine s-a intors in Statele Unite pentru a candida pe listele Partidului Verde via Americans Elect, o organizatie politica non-guvernamentala.

Pana la inceputul lunii martie, Mike Ballantine va locui in Lancaster (Pennsylvania), insa intentioneaza sa se mute in South Padre Island (Texas).

"Fiind o persoana care a locuit in strainatate, perspectiva mea despre America este mai cosmopolita decat cea prezentata in mod obisnuit de catre presa. Intre actiunile noastre militare agresive si esecul de a aborda problemele progresive, am simtit ca am datoria de a lua masuri", a afirmat omul de afaceri.

Daca va fi ales, Ballantine sustine ca se va concentra pe trei prioritati: economie, reforma finantelor electorale si problemele externe. Printre altele, el intentioneaza sa extinda programul Medicare pentru a acoperi pe toti americanii ce nu detin o asigurare medicala si sa implementeze un proiect de reducere a datoriei de consum pentru proprietarii de locuinte si pentru studenti.

In plus, Ballantine vrea sa aduca acasa soldatii americani desfasurati de strainatate si se refaca imaginea negativa a Statelor Unite peste hotare, afirmand ca "razboiul nu este vreo aventura de weekend sau un joc video precum Counterstrike, unde America intervine, ii omoara pe baietii cei rai si apoi ia premiul cel mare. Este o treaba foarte serioasa si nu ar trebui discutata atat de lejer ca si cum ar fi un lucru obisnuit".

Mike Ballantine despre crearea de locuri de munca:

Mike Ballantine despre politica externa a SUA:

Da Vid, candidatul Partidului Luminii

Un alt candidat, medicul Da Vid, este interesat in gandirea holistica, dar si in promovarea Partidului Luminii, care sustine ca ar avea 1.500 de membri in Statele Unite.

Da Vid a marturisit pentru HuffingtonPost ca nu se asteapta in mod necesar sa-l inlocuiasca pe Obama in fotoliul de la Casa Alba, insa spera ca alti candidati vor imbratisa o parte din punctele programului formatiunii sale, intre care legalizarea marijuanei si o taxa de un procent pe toate tranzactiile valutare. El este convins ca "primul lucru va determina eliminarea mafiei din industria drogurilor, iar al doilea va duce la obtinerea a 350 de miliarde de dolari in primul an".

Inainte de a-si schimba in mod legal numele in Da Vid, actualul candidat la Casa Alba era cunoscut sub numele de Dr. David Ornstein. In prezent, medicul creaza asa-numitele filme "artainment," despre care sustine ca altereaza undele cerebrale intr-un mod ce le permite oamenilor sa converseze cu sinele lor superior.

O sanatate mai buna este secretul ce aduce un impuls economiei, deoarece "oamenii sanatosi sunt mult mai productivi si mult mai constienti din punct de vedere social", afirma Da Vid.

Da Vid prezinta Artainment

De la pronosticuri sportive la cursa pentru Casa Alba

Wayne Allyn Rootface pronosticuri pe baza palmaresului la diferite curse si, in paralel, este producator executiv al emisiunii "Aventiurile fantomei", de pe canalul Travel Channel. Americanul ce locuieste in Las Vegas spera sa fie candidatul la prezidentiale al Partidului Libertarian.

Root nu este la prima campanie electorala prezidentiala. La alegerile din 2008, el a fost candidatul la postul de vicepresedinte al libertarienilor si mentioneaza mereu cazul Angliei, unde candidatul "celui de-al treilea partid" a avut un impact major la ultimul scrutin, fiind apreciat in timpul dezbaterilor pre-electorale (n.red. e vorba de Nick Clegg).

Root e de parere ca un concediu fiscal de un an ar fi avut mai mult succes la salvarea economiei americane decat pachetul de stimulare aprobat de Congres. De asemenea, el sustine introducerea unui impozit forfetar.

Chestionat in legatura cu vocatia sa, Root afirma ca prezentarea de pronosticuri pe baza palmaresului la diferite curse, pe care el o face la diferite posturi de radio si televiziune americane, nu este cu mult diferita de profesia unui analist pe bursa. Criticii imi scot in evidenta profesia doar ca sa ma marginalizeze, afirma el, convins ca prezentarea de pronosticuri sportive il ajuta sa inteleaga "caracterul tarii".

"America este cea mai mare tara la jocuri de noroc din lume, mai ales cand vine vorba de pariul pe crearea de mici companii. Antreprenorii care si-au asumat riscul sunt cei care au facut ca America sa fie mare", spune el.

Specialistul in dependente de alcool si droguri si inginerul pensionar de 84 de ani

Un alt candidat pentru Casa Alba, Joe Schriner, e de parere ca pregatirea sa ca "specialist in dependente" ii ofera o perspectiva mult mai buna decat cea a a unui avocat, om de afaceri sau politician in ceea ce priveste insanatosirea natiunii.

"Un procent enorm de 80% din cei aflati in inchisoare au comis infractiuni in timp ce se aflau sub influenta alcoolului sau drogurilor, sau au comis acea crima pentru a obtine mai mult alcool sau droguri. Este uimitor daca adaugati in acest amestec toate efectele sociale negative legate de alcool si de consumul de droguri, atunci cand vine vorba de violenta domestica, familii destramate si episoade de conducere in stare de ebrietate", afirma Schriner.

De asemenea, Schriner spune ca, atunci cand va fi presedinte, se va asigura ca faimosul Lincoln Bedroom de la Casa Alba va fi deschis nu doar sponsorilor politici: "Vedeti veteranii care dorm la poarta, in fata Casei Albe. Ei bine, daca voi fi presedinte, mi-ar placea sa-i gazduiesc pe unii dintre ei si sa-i ajut sa-si revina".

Interviu cu Joe Schriner despre sistemul medical american:

Pe listele de la Federal Election Commission si-a inscris candidatura si inginerul pensionar Don Cordell. La cei 84 de ani ai sai, Cordell ar fi cel mai in varsta presedinte ales la Casa Alba pentru pirmul mandat

"Iti trebuie cineva care a trait printr-o Depresiune Economica pentru a intelege cum trebuie sa o rezolvi", a declarat Cordell pentru AOL News anul trecut.

Cordell, care locuieste in Lancaster (California), sustine ca este o ruda indepartata atat a lui George W. Bush, cat si a lui Barack Obama.

Inginerul pensionar afirma insa ca nu a dorit sa ia parte la nicio o reuniune de familie, cu niciunul dintre ei, marturisind ca "a urat toti presedintii, de la Harry S. Truman incoace".

Daca va fi ales, Cordell promite ca va fi "cel mai prietenos candidat pe care l-au avut vreodata marile companii", reducand in parte puterile Internal Revenue Service, fiscul american, despre care afirma ca "e prea bagaret".

"Avem nevoie de marile companii. O firma mica nu poate face o masina sau un frigider, ci doar componentele din care sunt facute", afirma inginerul.

Cordell sutine, de asemenea, ca va pune capat externalizarii locurilor de munca: "N-arer niciun sens sa platesti oamenilor ajutorul de somaj deoarece le-ai exportat locurile de munca in afara tarii".

Don Cordell, viitorul presedinte al Statelor Unite?

Ce cred americanii

Asa cum era de asteptat, americanii au opinii diverse despre sutele de candidati inscrisi in lupta pentru Casa Alba. Cei mai multi ii privesc cu amuzament si curiozitate pe cei intrati in cursa prezidentiala din pozitia de outsideri, fara niciun fel de sansa in fata concurentilor obisnuiti: democratii si republicanii.

Fie ca sunt independenti, fara afiliere declarata, din Partidul Socialist, Constitutional sau al Cetatenilor, candidatii ce pleaca cu sansa a doua la alegerile din noiembrie 2012 au starnit reactii diferite printre internauti.

Un cititor al publicatiei HuffingtonPost a scris ca prefera sa-l vada gol pe Cowboy-ul Dezbracat decat pe Newt Gingrich, Mitt Romney sau Ron Paul (n.red. trei dintre candidatii republicani), adaugand ca "as vota pentru Obama in locul oricaruia dintre acestia", in timp ce altul e de parere ca "niciunul dintre acesti oameni (n.red. candidatii independenti) nu poate fi un presedinte mai rau decat Obama. Asa ca, aruncati zaruile si alegeti unul!".