Economia Statelor Unite arata din ce in ce mai bine pentru opinia publica americane si pentru perspectivele presedintelui Barack Obama de a fi reales in functie, informeaza Bloomberg. Rata somajului a scazut in mod neasteptat saptamana trecuta, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, dovada ca piata muncii incepe sa isi revina, in timp ce rapoartele despre sectorul imobiliar si cel manufacturier, publicate joi, au aratat rezultate peste asteptari.

Barack ObamaFoto: Agerpres

Indicele Bloomberg privind confortul consumatorilor americani a crescut pentru a patra saptamana consecutiv, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimul an.

“Persoanele independente politic au o perspectiva considerabil mai buna fata de acum cateva luni, iar Obama insista mai mult asupra independentilor decat o facea in urma cu ceva timp. Rapoarte precum cele publicate ieri (n.red. joi) confirma faptul ca lucrurile se imbunatatesc”, a spus Andrew Kohut, presedintele centrului independent de cercetare Pew din Washington.

Increderea in economie a persoanelor independente, un grup de votanti tintit de catre liderii ambelor partide, a crescut in aceasta luna la cel mai ridicat din ultimii patru ani, arata Bloomberg.

Sentimentul de incredere economica in randul republicanilor este la cel mai ridicat nivel din aprilie 2011, in timp ce votantii democrati au cel mai inalt nivel de optimism de la mijlocul lunii decembrie.

“Oamenii au inceput sa vada ca economia isi revine”, a afirmat Obama joi, in Corona del Mar (California). Liderul american se afla de trei zile in campanie pe coasta de Vest a SUA, pe parcursul careia a strans peste 8 milioane de dolari pentru campania sa.

Sondajul Pew publicat joi arata ca politicile economice ale lui Obama s-au imbunatatit, chiar daca multi americani raman inca nemultumiti. Intrebati despre impactul politicilor lui Obama, 33 de procente dintre cei intervievati au spus ca acestea au facut economia mai buna, 35% au spus ca au inrautatit-o, iar 25% sunt de parere ca politicile nu au avut niciun efect pana acum.

Cifrele sunt in crestere, dupa ce raportul din luna octombrie a anului trecut arata ca doar 20% dintre intervievati au raspuns ca politicile administratiei Obama au imbunatatit mediul economic, in timp ce 38% au raspuns negativ, iar 37% au raspuns ca nu au influentat cu nimic economia.

Rata de aprobare a lui Obama a ajuns la 50%, arata un sondaj al CBS/New York Times, efectuat intre 8 si 13 februarie. Aceasta rata de sustinere pentru Obama reprezinta un indicator cheie pentru realegerea sa, fostii presedinti Gerald Ford, Jimmy Carter si George W. Bush inregistrand toti sub 50 de procente in luna martie a anilor in care ei au pierdut alegerile electorale, conform rezultatelor Gallup.

De asemenea, presedintii Richard Nixon, Ronald Reagan si Bill Clinton, care au castigat cel de-al doilea mandat, au fost peste aceasta rata in luna martie. George W. Bush Jr., care a fost si el reales, a fost in apropierea pragului, avand 49% in luna martie a anului 2004.

“Am vazut si in timpul Marii Recesiuni cateva cresteri ale asteptarilor populatiei, care au fost spulberate", a adaugat Kohut.

In continuare exista riscuri cu privire la evolutia economica a Statelor Unite, pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, a tensiunilor din Iran cu privire la programul sau nuclear si a riscurilor asupra unui conflict in Orientul Mijlociu, care pot creste pretul petrolului la nivel mondial.