Presedintele american Barack Obama s-a distantat de cel mai probabil adversar al sau in cursa pentru prezidentialele din Statele Unite, Mitt Romney, potrivit unui sondaj publicat luni de ABC/Washington Post, dar economia ramane principalul sau punct slab in ochii electoratului, relateaza AFP.

Potrivit acestui sondaj, daca scrutinul din 6 noiembrie ar avea loc acum, presedintele Obama ar obtine 51% din voturi, fata de 45% cat ar lua adversarul lui republican. Acesta ar obtine un scor si mai bun daca ultraconservatorul Newt Gingrich ar fi ales de Partidul Republican drept candidat, cu 54% din voturi fata de 43%.

In fata multimilionarului Romney, presedintele democrat este considerat mai bun in ceea ce priveste apararea intereselor clasei mijlocii (56% fata de 37%), conducerea politicii externe a Statelor Unite (55% fata de 38%) sau lupta impotriva terorismului (54% fata de 38%).

Mitt Romney, un fost om de afaceri, se plaseaza mai bine cand e vorba de gestionarea economiei (50% fata de 44% pentru Obama) si lupta impotriva deficitului statului federal (52% fata de 39%).

In total, cota de popularitate a presedintelui urca la peste 50% pentru prima oara dupa perioada care a urmat uciderii lui Osama bin Laden, in luna mai a anului trecut. Acest prag este considerat crucial pentru un presedinte care doreste sa isi reinnoiasca mandatul.

Situatia economica se afla pe primul loc in preocuparile americanilor. Obama a beneficiat de o veste buna in acest domeniu vineri, o data cu anuntul scaderii ratei somajului la 8,3% din totalul populatiei active in luna ianuarie, respectiv cea mai redusa rata din ultimii trei ani.

Sondajul a fost realizat telefonic in perioada 1 - 4 februarie pe un esantion de o mie de persoane, cu o marja de +/- patru puncte.