Newt Gingrich, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor, este unul dintre favoritii alegerilor primare din Carolina de Sud pentru desemnarea unui candidat republican la presedintia SUA, dupa ce opinia publica l-a desemnat castigatorul ultimelor doua dezbateri prezidentiale, in ciuda declaratiei fostei sale sotii, care a povestit ca acesta i-a cerut sa accepte o "casatorie deschisa", relateaza Fox News. Mitt Romney, castigatorul alegerilor preliminare din New Hampshire, a recunoscut, vineri, ca in cursa din Carolina de Sud, concureaza "umar la umar" cu Gingrich.

Foto:

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Universitatea Clemson intre 13 si 19 ianuarie, Gingrich conduce, fiind cotat cu 32% din intentiile de vot ale republicanilor din Carolina de Sud. Mitt Romney ar avea 26%, Ron Paul 11% iar Rick Santorum, 9% din intentiile de vot din Carolina de Sud.

Succesul recent al lui Gingrich face ca alegerile din Carolina de Sud sa reprezinte una dintre cele mai mari provocari cu care s-a confruntat Mitt Romney in cadrul campaniei de pana acum, scrie Reuters.

Fostul om de afaceri milionar Mitt Romney a castigat constant sprijinul a circa 25% dintre republicani axandu-si campania pe subiectele locurilor de munca si a situatiei economice. Cu toate acestea, Romney nu se bucura de sprijinul republicanilor conservatori.

Gingrich, fost profesor de istorie, a reusit sa se mentina in atentia alegatorilor cu ajutorul declaratiile controversate. Fostul membru al Camerei Reprezentantilor a semanat indoiala in randul republicanilor care incepusera sa vada nominalizarea lui Romney drept inevitabila, aducand in discutie cuantumul taxelor platite de omul de afaceri.

Romney a recunoscut, saptamana aceasta, ca plateste taxe mai mici decat majoritatea americanilor insa a evitat sa spuna cand isi va face publice registrele financiare.

Cu cateva ore inaintea de inceperea votului din Carolina de Sud, fostul guvernator de Massachusetts a incercat sa intoarca sortii in favoarea sa cerand mai multe informatii despre incalcarile conduitei etice pentru care Gingrich a fost sanctionat de Congresul american in anii '90. "Stii ca o iasa la iveala inainte de alegerile generale", i-a spus Romney.

In ianuarie 1997, Gingrich a devenit primul presedinte al Camerei Reprezentantilor admonestat si amendat (cu 300.000 dolari) pentru incalcarea conduite etice. El a declarat ca nu a respectat niste sfaturi legale cu privire la contributiile scutite de taxe facute pentru promovarea unor obiective de partid.

"Nu iti plac baietii astia? Nu face public nimic, nu raspunde la nimic. E derutat chiar si in ceea ce priveste eliberarea sau nu a documentelor. Iar apoi a decis sa porneasca o lupta in legatura cu publicarea unor chestii", a declarat Gingrich, drept raspuns.

Carolina de Sud, un stat care, in trecut, a determinat succesul politic al candidatilor, ar putea fi o piatra de rascruce in cursa pentru nominalizarea republicana. Alegatorii ar putea confirma pozitia lui Romney in fruntea cursei, intarindu-i pozitia pentru alegerile din Florida, sau ar putea sa il lanseze pe Gingrich in pozitia de prim contracandidat.

In urma cu o saptamana, sondajele de opinie il anuntau pe Romney ca preferat al alegerilor din Carolina de Sud anuntand o a treia victorie pentru fostul guvernator de Massachusetts si totodata, o realizare istorica.

Balanta a inceput sa se aplece in favoarea lui Gingrich in urma dezbaterii de luni si a anuntului ca noile rezultate ale alegerilor din Iowa arata ca Rick Santorum si nu Mitt Romney a iesit castigator. O alta miscare in favoarea lui Gingrich a fost retragerea din cursa prezidentiala a guveratorului de Texas, Rick Perry, si anuntul acestuia ca isi ofera sprijinul fostului membru al Camerei Reprezentantilor.

Campania lui Romney a primit totusi o veste buna atunci cand ABC News a anuntat ca a realizat un interviu cu a doua sotie a lui Gingrich, Marianne, in care aceasta sustine ca fostul membru al Camerei Reprezentantilor i-a cerut, la un moment dat, sa accepte o "casatorie deschisa". In cadrul dezbaterii de joi, Gingrich a negat acuzatiile si, spre incantarea publicului, l-a admonestat pe moderator pentru intrebarea legata de acestea.

"Sunt ingrozit ca incepeti o dezbatere prezidentiala pe un subiect de genul asta", a declarat Gingrich moderatorului CNN. "Sa luati declaratiile unei foste sotii si sa faceti din ele, cu doua zile inainte de alegerile primare, o intrebare importanta intr-o campanie prezidentiala, este josnic", a declarat Gingrich.

"Sunt sincer uimit ca CNN ar lua o mizerie ca aceasta si ar folosi-o pentru a deschide o dezbatere prezidentiala", a adaugat Gingrich.

Locul al treilea in alegerile din Carolina de Sud pare sa fie disputat intre Rick Santorum si Ron Paul, care s-a pozitionat pe locul 2 in alegerile sin New Hampshire.

In campania din Carolina de Sud, Santorum s-a prezentat drept "baiatul de aur", numai bun pentru republicanii conservatori ce domina electoratul republican al statului.

"Un candidat e prea radioactiv, putin prea fierbinte", a declarat Santorul referindu-se la Gingrich. "Si avem un alt candidat care e prea rece, care nu are planuri curajoase", a adaugat el vorbind despre Romney.