Guvernatorul de Texas Rick Perry a anuntat joi ca se retrage din cursa pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezidentiale, si il sustine in continuare pe rivalul Newt Gingrich, informeaza Reuters.

"Am crezut intotdeauna ca misiunea este mai presus decat omul. Contempland viitorul acestei campanii, am ajuns la concluzia ca nu exista nicio cale viabile pentru mine in 2012", a spus Perry sustinatorilor sai in Carolina de Sud. "Prin urmare, imi suspend campania si il sustin pe Newt Gingrich pentru presedintia SUA".

"Cred ca Newt este un vizionar conservator care poate sa ne transforme tara", a adaugat el.

In urma alegerilor preliminare din 3 ianuarie din Iowa, Rick Perry s-a pozitionat pe locul al 5-lea, ridicand intrebari asupra viabilitatii candidaturii sale. Dupa ce, initial, guvernatorul Texasului a afirmat ca ia in considerare posibilitatea de a se retrage din cursa, acesta a postat un mesaj pe Twitter anuntand ca: "Urmatoarul pas al maratonului este Statul Palmetto (n.r. numele de alint al statului Carolina de Sud)... Venim, Carolina de Sud!".

La alegerle din Iowa, Newt Gingrich (68 de ani) a obtinut 13% din voturi (locul al patrulea), iar la cele din New Hampshire tot pe locul al patrulea, cot la cot cu conservatorul crestin Rick Santorum. Gringrich a obtinut 10% din voturile exprimate, iar Santorum 10%.

Sansele lui Gingrich sale risca insa sa fie afectate, scrie presa americana, de un interviu acordat de fosta sa sotie pentru ABC News, ce urmeaza sa fie difuzat. Potrivit jurnalistului care a realizat interviul, aceasta a declarat ca Gingrich avea o amanta si i-a propus sotiei o "relatie deschisa".

Rick Perry (61 de ani), care a trecut de la democrati la republicani in 1989, a obtinut un scor dezamagitor in Iowa - doar 10 procente, dupa ce, pe 13 noiembrie, Rick Perry era cotat cu aproape 32% din intentiile de vot, la distanta mare de Mitt Romney, pentru care isi exprimau preferinta 20% din chestionati.

Schimbarea atitudinii votantilor a survenit odata cu lansarea sezonului de dezbateri televizate dintre candidati, cand Rick Perry a intrat intr-o curba descendenta din cauza numeroaselor gafe si a aerului neconvingator al prestatiilor sale televizate.

In urma alegerilor in Iowa, din cursa s-a retras congresmana din Minesotta Michele Bachmann.