Rick Perry, candidat la investitura republicana pentru prezidentialele americane, considera ca ar fi "exagerat" ca administratia Obama sa declanseze o ancheta penala impotriva celor patru soldati filmati in timp ce urinau pe cadavrele unor talibani.

"Acesti pusi au facut o greseala, fara nicio indoiala, dar ideea ca administratia sa urmareasca penal acesti tineri este exagerata", a spus guvernatorul de Texas, la televiziunea CNN, preluata de AFP.

Imaginile celor patru tineri care urinau razand pe cadavrele insangerate a trei afghani au facut inconjurul lumii.

Rick Perry, fost pilot in US Air Force, a criticat "dispretul pentru armata" arata de administratia Obama. "Au facut cei patru soldati o eroare? Evident. Trebuie ei sa fie pedepsiti asa cum se cuvine? Da. Dar o ancheta penala cred ca ar fi un mesaj gresit".

El a reamintit ca generalul american George Patton a urinat in Rhin in momentul cand trupele sale au intrat in Germania nazista si ca, desi "nu exista poze, Churchill a facut acelasi lucru pe linia Siegfried" (linia germana de aparare).

Tot la CNN, fostul candidat prezidential la prezidentiale John McCain a precizat ca nu este de acord cu Perry, care a cerut o ancheta in acest sens.

"Ceea ce face mandria Infanteriei Marine este ca nu se coboara la nivelul dusmanului", a argumentat senatorul McCain, subliniind ca acest eveniment il intristeaza, deoarece afecteaza "reputatia si imaginea" soldatilor americani.