La cateva ore dupa ce a anuntat ca isi va reconsidera candidatura pentru Casa Alba dupa ce s-a clasat pe locul al 5-lea in alegerile din Iowa, republicanul Rick Perry a declarat, miercuri, ca reia campania in intampinarea votului din Carolina de Sud, din 21 ianuarie, informeaza Reuters. Michele Bachman, membra a Camerei Reprezentantilor, si-a retras candidatura dupa ce a ocupat pozitia a 6-a in preferintele republicanilor din Iowa, potrivit agentiei de stiri citate.

In urma alegerilor preliminare de marti din Iowa, Rick Perry s-a pozitionat pe locul al 5-lea, ridicand intrebari asupra viabilitatii candidaturii sale. Dupa ce, initial, guvernatorul Texasului a afirmat ca ia in considerare posibilitatea de a se retrage din cursa, acesta a postat un mesaj pe Twitter anuntand ca: "Urmatoarul pas al maratonului este Statul Palmetto (n.r. numele de alint al statului Carolina de Sud)... Venim, Carolina de Sud!".

In urma deciziei luate, Perry va concura cu conservatorii Rick Santorum si Newt Gingrich pentru sprijinul electoratului evanghelic din Carolina de Sud.

Statul Carolina de Sud este vazut drept o posibila piedica pentru fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, castigatorul alegerilor preliminare din Iowa, care cu greu poate castiga simpatia republicanilor conservatori.

Daca Perry ramane in cursa, Michele Bachmana, membra a Camerei Reprezentantilor, si-a retras, miercuri, candidatura dupa ce a ocupat pozitia a 6-a (cu 5% din voturi) in preferintele republicanilor din Iowa, informeaza Reuters. Bachmann le-a cerut sustinatorilor sa sprijine reprezentantul partidului pentru Casa Alba insa nu a dat indicii cu privire la candidatul preferat.

"Am decis sa raman pe margine. Nu voi continua in aceasta cursa pentru presedintie," a declarat Michelle Bachmann, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in Des Moines, Iowa.

Michele Bachman a subliniat ca republicanii trebuie sa il sprijine pe candidatul prezidential republican ales pentru a respinge revizia asistentei sociale a presedintelui democrat Barack Obama si pentru a "lua inapoi tara noastra". "Cred ca trebuie sa sustinem persoana pe care tara noastra, partidul nostru si oamenii nostri o aleg drept conducator", a declarat Bachman.

Rezultatele alegerilor din Iowa

Amintim ca fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney a castigat alegerile preliminare din Iowa, o prima etapa dintr-o lunga lupta pentru desemnarea candidatului republican la scrutinul prezidential din 6 noiembrie, dupa o lupta dramatica.

Romney l-a devansat cu doar 8 voturi pe al doilea clasat, fostul senator de Pennsylvania Rick Santorum, in cadrul celei mai stranse batalii de acest fel purtate intre candidatii republicani in istoria statului Iowa. Lupta a fost atat de stransa incat Romney chiar l-a felicitat pe Santorum pentru victorie, cu putin inaintea anuntarii rezultatelor, potrivit AFP.

Pe locul al treilea a venit Ron Paul (76 de ani), congresman si parintele spiritual al miscarii Tea Party, cu 21% din voturi. Marele perdant al alegerilor preliminare din Iowa este Newt Gingrich (68 de ani, 13% din voturi, locul al patrulea), care in preajma Craciunului era favorit in sondaje, alaturi de Mitt Romney.

Rick Perry (61 de ani), care a trecut de la democrati la republicani in 1989, a obtinut un scor dezamagitor in Iowa - doar 10 procente, dupa ce, pe 13 noiembrie, Rick Perry era cotat cu aproape 32% din intentiile de vot, la distanta mare de Mitt Romney, pentru care isi exprimau preferinta 20% din chestionati. Schimbarea atitudinii votantilor a survenit odata cu lansarea sezonului de dezbateri televizate dintre candidati, cand Rick Perry a intrat intr-o curba descendenta din cauza numeroaselor gafe si a aerului neconvingator al prestatiilor sale televizate.

Rezultatul obtinut de Michele Bachmann (55 de ani), congresmana din Minesotta, de 5% nu reprezinta o surpriza pentru nimeni, in conditiile in care cota sa de popularitare in sondaje ajunge la doar 6%. Michele Bachmann a atins cea mai ridicata cota de popularitate in luna iulie a anului trecut, ajungand in sondaje la aproape 15%, dar declaratiile sale radicale fata de religie, drepturile minoritatii sexuale si guvernarea democrata a presedintelui Obama au tras-o mult in jos.