Fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney a castigat alegerile preliminare din Iowa, o prima etapa dintr-o lunga lupta pentru desemnarea candidatului republican la scrutinul prezidential din 6 noiembrie, dupa o lupta dramatica. Romney l-a devansat cu doar 8 voturi pe al doilea clasat, fostul senator de Pennsylvania Rick Santorum, in cadrul celei mai stranse batalii de acest fel purtate intre candidatii republicani in istoria statului Iowa. Lupta a fost atat de stransa incat Romney chiar l-a felicitat pe Santorum pentru victorie, cu putin inaintea anuntarii rezultatelor, potrivit AFP.

Desi este invingatorul primei etape din confruntarea care se anunta lunga si dificila pentru desemnarea candidatului republican care se va duela cu Barack Obama in luna noiembrie, Mitt Romney nu a depasit niciodata 25% din intentiile de vot in sondaje, chiar daca s-a mentinut constant printre favoriti. Cota de popularitate de 25%, considerata slaba, nu l-a ajutat sa isi atraga sustinerea bazei partidului.

Interesant este si faptul ca lupta din Iowa s-a dat intre un Mitt Romney care a crescut spectaculos in sondaje in ultima perioada si un Rick Santorum care, in urma cu doar 10 zile, nu era considerat un candidat viabil, scrie Newsmax.com.

In procente, primii doi clasati in Iowa au obtinut acelasi scor - 25%, insa cele 8 voturi obtinute in plus de Romney au facut diferenta.

Pe locul al treilea a venit Ron Paul (76 de ani), congresman si parintele spiritual al miscarii Tea Party, cu 21% din voturi. Ron Paul a candidat prima oara la presedintia Statelor Unite in 1988, nu din partea Partidului Republican ci din partea Partidului Libertarian. In ultimele sondaje, realizate la sfarsitul lunii decembrie, Ron Paul se gasea pe locul trei al preferintelor, cu 12%, la mare distanta insa de Newt Gingrich si Mitt Romney, cotati ca principali favoriti.

Marele perdant al alegerilor preliminare din Iowa este Newt Gingrich (68 de ani, 13% din voturi, locul al patrulea), care in preajma Craciunului era favorit in sondaje, alaturi de Mitt Romney. In doar sase saptamani, Newt Gingrich a crescut in sondaje de la 9%, la inceputul lunii noiembrie, la 35%, varful ascensiunii, atins la jumatatea lunii decembrie. Din acel moment, insa, cota sa de popularitate a intrat pe o panta descendenta.

Pe locul al 5-lea s-a clasat guvernatorul texan Rick Perry (61 de ani), care a trecut de la democrati la republicani in 1989. El a obtinut un scor dezamagitor in Iowa - doar 10 procente - anuntand in urma esecului ca isi va "reexamina candidatura" pentru a decide daca "mai este loc pentru el" in aceasta cursa. Pe 13 noiembrie, Rick Perry era cotat cu aproape 32% din intentiile de vot, la distanta mare de Mitt Romney, pentru care isi exprimau preferinta 20% din chestionati. Odata inceput insa sezonul de dezbateri televizate dintre candidati, Rick Perry a intrat intr-o curba descendenta la fel de rapida, prestatiile sale televizate fiind neconvingatoare si presarate de numeroase gafe.

Locul al 6-lea a fost ocupat de Michele Bachmann (55 de ani), congreswoman din Minesotta, cu 5%. Rezultatul slab obtinut de Bachmann nu reprezinta insa o surpriza pentru nimeni, in conditiile in care cota sa de popularitare in sondaje ajunge la doar 6%. Michele Bachmann a atins cea mai ridicata cota de popularitate in luna iulie a anului trecut, ajungand in sondaje la aproape 15%, dar declaratiile sale radicale fata de religie, drepturile minoritatii sexuale si guvernarea democrata a presedintelui Obama au tras-o mult in jos.

De remarcat ca alegerile preliminare din Iowa s-au bucurat de o participare-record: 122.255 de alegători republicani au participat la cele 1.774 de adunări.